onsdag 25 september 2019

Undersökning om ufoföreläsningar och konspirationsteorier på Solskiftesskolan


Historielärarföreningen inbjuder härmed lärare på Solskiftesskolan i Åkersberga att delta i en undersökning om vad ni tycker om föreläsningarna som UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn genomfört om ufo och konspirationsteorier på er skola.

Historielärarföreningen har 25 september 2019 mottagit Österåker kommuns officiella svar på varför Solskiftesskolan anlitat föreläsaren om ufo och konspirationsteorier. Eftersom Hampe Klein som är ordförande i Förskole- och grundskolenämnden hävdar att allt gått rätt till, är den didaktiska frågan utredd och Historielärarföreningen får anta att det inte finns något att dölja. Lärarna på Solskiftesskolan kan själva se om hans svar stämmer då handlingen är offentlig och återfinns på en av länkarna nedan.

Det saknas i Kleins svar uppgifter om vad föreläsningarna kostat. Enligt Anders Wedin på förvaltningen är det i så fall en kostnad som godkänts av rektor. Därför önskar Historielärarföreningen redovisning av rektor Maria Dernell om kostnaderna.

Tidningen Mitt i södra Roslagen har redan ställt flera frågor till Historielärarföreningen om Solskiftesskolans ufoföreläsningar.

Med denna bakgrund återstår en sak. Solskiftesskolan är ovanlig genom att den under de senaste tio åren genomfört ett större antal föreläsningar om ufo och konspirationsteorier än andra skolor i Sverige. Det verkar inte finnas någon ljud- eller videoupptagning av föreläsningarna, så det går inte att kritiskt granska vad som sagts i föreläsningarna.

Historielärarföreningen vet inte vilka av lärarna som medverkade. Därför får samtliga lärare vars ett mejl om undersökningen. Det behövs för att vi i förhand inte vet svarsfrekvensen. Du som lärare erbjuds möjlighet att svara på vad du tycker om föreläsningarna om konspirationsteorier och speciellt om ufo. Det är ställt som en öppen fråga för att studieområdet är nytt och man inte vet så mycket om hur lärare uppfattar att frågor om ufo fungerar i skolan.

Lärarna deltar frivilligt. Ingen tvingas. Du som lärare har meddelarfrihet. Du kan svara med din kommunala e-postadress eller sända ett anonymt mejl till Historielärarföreningen. För att andra skolor och utbildare ska kunna se era svar kommer de att publiceras här på Historielärarföreningens blogg.


Nedan är några länkar om vad som lett fram till undersökningen:

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/text-om-konspirationsteorier-togs-bort.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/forstelarare-ordnade-undervisning-om-ufo.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/osterakers-kommun-forklarar-varfor.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/arskurserna-6-7-8-och-9-fick.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/ordforande-i-skolnamnd-ska-svara-om.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/kommun-la-ut-om-konspirationsteorier-pa.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/mejl-om-ufo-mottaget-av-skolnamnd.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/osterakers-omtalade-arvoden-kunde-ha.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/09/konspirationsteoriforelasare-uttalar.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.