lördag 24 april 2021

Utbildningsminister Anna Ekström kopplar historielektion till regeringsfrågan när högerpartier närmar sig SD

 

Anna Ekström - I klassrummet bestämmer läraren. Och lärare ...

för 17 timmar sedan — Nu berättar läraren Fredrik Clausson om påtryckningarna från lokalpolitikern Johan Ohlin (SD) som försökte styra innehållet i hans historielektion. skolvarlden.se.

I ett läge när flera högerpartier nu uppvaktar SD för samarbete är dessa frågor brännande aktuella. Dela om du håller med! Nu berättar läraren Fredrik Clausson ...


I klassrummet bestämmer läraren. Och lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva tåla att politiker eller andra makthavare lägger sig i deras lektioner. Lärare ska inte behöva anpassa undervisningen efter enskilda politikers eller föräldrars partipolitiska önskemål och krav.

Det borde vara självklart i vår svenska demokrati. I svensk skola är det skollag och läroplan som styr, och ska styra, utbildningen och undervisningen. Lärare ska bemötas med respekt och inte behöva vara oroliga för påtryckningar om de i sin undervisning i enlighet med styrdokumenten tar upp kontroversiella ämnen.

Jag reagerar därför starkt när jag hör om politiker som lägger sig i lärares och andra opolitiska tjänstemäns arbete. Tjänstemän ska följa de lagar och förordningar som har beslutats i demokratisk ordning och inte behöva anpassa sig efter påtryckningar. De lärare som sköter sitt jobb och undervisar professionellt och allsidigt enligt läroplanen ska känna att de har skolledningens, mitt och hela samhällets stöd.

I ett läge när flera högerpartier nu uppvaktar SD för samarbete är dessa frågor brännande aktuella.

Dela om du håller med!"


Följande bild på historieläraren Fredrik Claussons artikel i Skolvärlden om hans berömda historielektion på Polhemskolan i Lund har utbildningsministern valt att illustrera och länka till i sitt inlägg:


Källa, Utbildningsminister Anna Ekströms Facebook fredag 23 april 2021:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.