tisdag 4 oktober 2022

SVT:s partiledardebatt fälls av Granskningsnämnden för inslag om Korankravaller mot Rasmus Paludans yttrandefrihet hos partiet Stram Kurs Sverige

 


Bildsättning som fälls:


agenda-integrationen-feature-1.jpg.webp (960×538) (samnytt.se)


Agenda – Partiledardebatt del 1 - teckenspråkstolkat | SVT Play


SVT:s Agenda fälls av granskningsnämnden för partiledardebatten | SVT Nyheter



"Agendas partiledardebatt fälls av granskningsnämnden

Dela

Granskningsnämnden fäller ett inslag i Agendas partiledardebatt för partiskhet. Nämnden anser att SVT reproducerade en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga.

I Agendas partiledardebatt den 8 maj 2022 debatterades flera ämnen varav ett handlade om Integrationen. Ämnet presenterades med en bild på brinnande polisbilar och utgick från de så kallade påskupploppen som ägt rum tidigare under året. Granskningsnämnden bedömer att bildsättningen, i kombination med ämnespresentationen i övrigt, ensidigt utgick från att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration. På så vis reproducerade SVT en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga. Inslaget fälls därför i fråga om opartiskhet (22/01569).

Tidigare avgöranden

I detta ärende hade bildsättningen betydelse för granskningsnämndens bedömning. Granskningsnämnden har i flera tidigare fall prövat inslag där anmälare kritiserat programföretags bildval. I några fall har nämnden beslutat att fälla inslag som nämnden bedömt som missvisande eller partiska på grund av en viss bildsättning. Se exempelvis ärende 14/01339, 19/02526 och 21/00449.

Nämnden har även granskat ett flertal partiledardebatter genom åren. Mest uppmärksammat är ett inslag i SVT:s slutdebatt i riksdagsvalet 2018 som nämnden bedömde stred mot kravet på opartiskhet (18/03103)."


Källa:


Agendas partiledardebatt fälls av granskningsnämnden | Myndigheten för press, radio och tv


Lars Løkke svigter ikke sine muslimske vælgere – Frihedens Stemme


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.