onsdag 23 juni 2021

Polhemskolans rektor i Sydsvenskans skolpolitiske reporters diskussion om könsfördelning hos partiers väljarsympatier

 

Polhemskolans rektor heter Torbjörn Hanö. I juni 2021 valde han att delta en diskussion på Twitter med Emma Leijnse. Hon är skolpolitisk reporter på Sydsvenskan. Leijnse tar upp vad Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati visar upp. Det gäller mäns och kvinnors sympatier för olika politiska partier. 

Hanö gör ett politiskt ställningstagande i sitt konto där han berättar att han är en rektor som bloggar. Han är rektor på Polhemskolan i Lund. Skolinspektionen utreder just nu den skolan i Lunds kommun för vad som hänt under och efter en riksbekant historielektion. En politiker från SD kom med synpunkter på sin dotters undervisning han bevittnat att hennes historielärare Fredrik Clausson på Polhemskolan höll. Denne historielärare har Torbjörn Hanö som rektor.

Till S:t Petri skolas rektor Eva Daun propagerar Hanö att kvinnor är smartare än män relaterat till väljarsympatierna. Där har SD få kvinnliga väljare jämfört med män. Som rektor tar Hanö politisk ställning när han tydligt påstår att kvinnor är smartare än män om man tittar på vilka partier de röstar på. Daun har tidigare hjälpt Hanö sprida hans krönika om SD-politikern som haft synpunkter på Polhemskolans historielärare.

Är Polhemskolan i Lund då en skola för alla med objektiv undervisning? Eller vill rektorn tuta i skolans manliga elever att de kommer att bli dummare än de kvinnliga eleverna? Eller att de redan är dummare än kvinnor så fort de börjar rösta? Varför gör inte rektor Hanö så att de manliga eleverna i så fall blir lika smarta som de kvinnliga eleverna? Är män som röstar på högerkonservativa partier inte så smarta, menar rektorn?

Historielärarföreningen har inte erhållit någon kommentar eller förklaring till vad Hanö menar när han twittrar ihop med den skolpolitiske journalisten, riksdagsledamoten i Vänsterpartiet och rektor Daun från Malmö. Hanö vill nå ut med sin politiska propaganda. Är det hans uppgift som trovärdig tjänsteman och rektor för en kommunal skola? Som rektor försöker han bilda opinion politiskt bland en vänsterpolitiker, en rektorskollega samt .en skolpolitisk journalist med största räckvidden och inflytandet av alla tidningar bland skånska läsare. Hanö torde vara fullt medveten om sin akt att propagera politiskt bland dessa personer. Hanö presenterar sig inte som privatperson på Twitter utan som rektor som bloggar.

Nu har Patrick Reslow i Riksdagens utbildningsutskott reagerat mot vad han anser är att rektor Hanö sprider nedsättande politisk propaganda.


Läs här vad som skrivits bland de inblandade i juni 2021:


Emma Leijnse på Twitter: "Utifrån den här kan man ju faktiskt hävda att det är kvinnor som styr Sverige." / Twitter

Ali Esbati på Twitter: "Skillnaden mellan SD:s siffror bland män respektive kvinnor är… anmärkningsvärd. (SCB) https://t.co/OVV8DB3Oz0" / Twitter

Torbjörn Hanö på Twitter: "@EmmaLeijnse Kvinnor är smartare, helt enkelt. Men det visste vi ju redan." / Twitter

Eva Daun på Twitter: "@torhano @EmmaLeijnse Nu när du säger det…🤔" / Twitter

Torbjörn Hanö på Twitter: "@eva_daun @EmmaLeijnse Det har du vetat länge, Eva." / Twitter

Patrick Reslow på Twitter: "Rektorn för Polhemskolan sprider nu nedsättande politisk propaganda på Twitter. Så mycket för den ”opartiska” undervisningsmiljön på skolan. @matzskolledarna #svpol https://t.co/4E3RRRwu7c" / Twitter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.