fredag 9 april 2021

Mejl till Landet Runt inför bokning av UFO-Sverige för intervju

 

"Leder bokningen Nils Chöler gjort till allsidigt och opartiskt inslag?

John Doe

Fre 2021-04-09 01:18

Historielärarföreningen ifrågasätter partiskheten och ensidigheten med följande fakta och ber er tänka över följande:

UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn berättar runt midnatt på UFO-Sveriges domän ufo.se att han bokats in av Landet Runt via Nils Chöler för en intervju på fredag förmiddag 9 april 2021. 

När Historielärarföreningen söker på Nils Chöler på Clas Svahns blogg visar det sig att samme Chöler ringt och bokat in samma Clas Svahn ett flertal gånger under flera olika år.

Vidare framgår att både Svahn och Chöler är uppväxta i samma ort, Mariestad. Både Svahn och Chöler har gått på Journalisthögskolan i Göteborg. Båda två har även tjänstgjort i Skaraborgstrakten.

Hos Granskningsnämnden finns ett pågående ärende hos myndigheten MPRT som berör att bland annat SVT använder sig ovanligt ofta, uppemot 90 % av samma person, Clas Svahn varje gång det ska intervjuas om ufo. Trots att han inte ens är ordförande för UFO-Sverige och det finns andra ufo-organisationer att intervjua. GRN ska ta ställning till om det har blivit för partiskt och ensidigt, eftersom UFO-Sverige även står för en ovetenskaplig ideologi som Svahn utformat. SVT får ju inte ensidigt intervjua samma politiska parti 90 % av sändningstiden och samma politiker 90 % av sändningstiden. MPRT ska därför granska om detta förekommer i UFO-Sveriges och Clas Svahns fall:



Sveriges Radio Drama valde för någon vecka sedan att dra in alla länkar i sin  Facebookgrupp Ufopodden till UFO-Sverige, efter att HLF uppmärksammat deras ensidiga favorisering av UFO-Sverige, där de haft kontakt med Clas Svahn om länkning.

Nu ber HLF Landet Runt att tänka om det finns någon annan ufo-organisation eller någon annan person att intervjua om ufo än Clas Svahn. SVT Skåne lyckades ju intervjua en guide i stället för Clas Svahn.

Avgörandet är ert. HLF kommer att se inslaget eftersom vi ofta tittar på Landet Runt. Om vi finner att inslaget är ensidigt med slagsida för UFO-Sverige och inte ifrågasätter deras ovetenskapliga ideologi och framhäver intervjupersonen framför andra, så kan vi tänka oss att bifoga ert inslag till GRN och myndigheten MPRT. Det kanske vi gör även om Landet Runt är nöjt med inslaget. Det behöver inte uppfylla kraven för det. Vi kommer då att bifoga "slumpen" hur samma person på Landet Runt gång på gång anlitar samma person med gemensam bakgrund och geografi för att se vad MPRT anser om saken. Vi i HLF hoppas att vi med detta kunnat uppmärksamma er på en ensidighet vi upptäckt som tydligen är något MPRT också anser ska granskas.

Vi kommer att skriva om Landet Runts agerande på vår hemsida även för att Chöler läst historia som huvudämne. Därför blir det en bonus för att se hur han valt ut sin intervjuperson om vad som hände 75 år efter att Pollenkungen sett ett ufo."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.