lördag 16 oktober 2021

Hemligt samtal mellan UFO-Sverige och Teologiska institutionens prefekt i Uppsala

 

"Inget hittades

Ledsen, men inga matchande resultat kunde hittas baserat på dina kriterier. Var vänlig försök med andra sökord.


Källa, UFO-Sverige:

Sjöborg | Sökresultat | Clas Svahns Blogg (ufo.se)

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?s=Sj%C3%B6borg


UFO-Sveriges vice ordförande brukar alltid redovisa vem han talat med under dagen på sin blogg och även berätta vad de talat om:

Clas Svahns Blogg (ufo.se)


Märkligt nog nämns inte Anders Sjöborg någonstans på hans blogg. Det betyder att UFO-Sveriges vice ordförande medvetet valt att dölja sitt telefonsamtal med honom.

Anders Sjöborg är prefekt på Teologiska institutionen vid Uppsala universitet. 15 oktober 2021 bekräftar Sjöborg för Historielärarföreningen att han senaste tiden blivit uppringd av UFO-Sveriges vice ordförande på telefon. HLF ställer frågor om vad de talade om. Sjöborg vägrade svara. Han röjde inget av vad som sades. Det var ett medvetet val av Sjöborg att dölja vad hans samtal med UFO-Sveriges vice ordförande innehöll.

Det innebär att både Sjöborg och Clas Svahn i UFO-Sverige var för sig medvetet valt att dölja vad deras samtal handlade om. Telefonsamtalets innehåll är alltså hemligt för utomstående.

Med tanke på att Sjöborg är biträdande handledare för Cristoffer Tidelius som skriver doktorsavhandling om UFO-Sverige är detta ytterst intressant. Än intressantare är att Svahn skjutsat Tidelius 20 mil till UFO-Sveriges fältundersökarkurs 8 - 10 oktober 2021. Svahn var kursledare. Tidelius intervjuade kursdeltagarna och deltog själv i Svahns kurs. Uppsala universitet betalade UFO-Sverige 3000 kronor för kursen enligt Sjöborg.

Tidelius har för nästan tio år sedan skrivit sin C-uppsats om Svahns egenkomponerade ideologi som sprids av sekten UFO-Sverige.

Vad talade Sjöborg och Svahn i telefon om nyligen i oktober 2021? Prefekten Sjöborg vill inte berätta för HLF om Svahn tog upp något om Historielärarföreningen. Men Sjöborg antyder att HLF skrivit på sin sida om UFO-Sverige och Tidelius resa och deltagande i fältundersökarkursen samt Svahns inblandning.

Sannolikt handlade Sjöborgs och Svahns samtal något om detta. De verkar ej känna varandra sedan tidigare. Det är heller inte normalt att en kurs som studeras för doktorsavhandling har en kursledare som ringer upp just biträdande handledare på universitetet. Eller ens Sjöborg i rollen som prefekt. Alltså måste Svahn ha haft något att ta upp. Något som inte var oviktigt. men något som de båda herrarna Sjöborg och Svahn inte vill dela med sig av. Vad är det omgivningen inte får veta? 

De har rätt att hemlighålla sitt telefonsamtals innehåll. Men det reser frågor. Om det inte skulle finnas något att dölja kunde de ha berättat. Det bästa är nog att opponenten nästa år får reda på att samtalet skett.

För om det handlade om resorna och kost, logi och kursavgift så har prefekten redan sagt till HLF att det inte är något konstigt med det. I så fall behöver ju inte Svahn ringa upp Sjöborg för att diskutera det heller. Återstår två vägar. Antingen är det något som har ändrats eller fuffens med kursen som HLF satt fingret på som gjort Svahn och kanske prefekten oroliga. Eller så är det ännu värre med någon ytterligare omständighet runt doktorsavhandlingen som de båda vill hemlighålla. HLF ifrågasätter starkt vad det är UFO-Sverige har för ärende till prefekten som är handledare. Påverkar det den vetenskapliga objektiviteten? Bör det finnas sådan kontakt? Har någon påtryckning skett? Eller har det diskuterats något om att det är obekvämt med HLF som har koll på vad som händer? Vi vet inte, men vill veta. 

Vi i HLF vet att Uppsala universitet även förhalat i oktober 2021 när HLF begärt ut uppgifter om doktorandens deltagande och kostnader i UFO-Sveriges fältundersökarkurs. Det är en medveten förhalning av flera inblandade på så många olika vis att vi vet att någon eller några haft motiv att försöka dölja saker. Annars går man inte tillväga så.

HLF benämner fortsättningsvis samtalet hemligt tills de inblandade avslöjar vad det handlade om. De har ingen skyldighet att berätta. Men HLF litar inte på de som hade samtalet innan de själva berättar, om de vill och frivilligt, vad de har för ärende ihop som skulle vara relevant och måste diskuteras. Om telefonsamtalet skett till prefektens arbetstelefon eller på prefektens arbetstid ska samtalet innehålla något som är relevant för hans arbete. Varför ska något som är arbetsrelaterat hållas hemligt på en svensk myndighet som Uppsala universitet?


Anders Sjöborg - Uppsala universitet (uu.se)


Svahn, Clas (1958-) (ufo.se)


Cristoffer Tidelius - Uppsala universitet (uu.se)


Cristoffer Tidelius C-uppsats om Clas Svahns påhittade ideologi, den tredje vägens ufologi, skriven 2013 när han hette Cristoffer Olsson:

UPPSATSER.SE: Den tredje vägens ufologi : En studie av vetenskapligt gränsdragningsarbete inom Riksorganisationen UFO-Sverige


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.