onsdag 19 maj 2021

Det tog en historielärare i Stockholm 10 minuter att upptäcka Malmörektorns twitter med krönikan från Lundarektorn om historielektionen på Polhemskolan

 

15 april 2021 klockan 11:59 publicerade historieläraren Fredrik Törnqvist i Stockholm sin tweet. Då hade han redan hunnit läsa och kommentera krönikan som Polhemskolans rektor Torbjörn Hanö i Lund skrivit:

Fredrik Törnqvist på Twitter: "Verkligen olustigt, men tyvärr inte särskilt förvånande. Tror vi kommer få se mer av det här." / Twitter

https://twitter.com/fredtorn/status/1382634783738638336

11:59 fm · 15 apr. 2021Twitter for iPhone

Fredrik Törnqvist (@fredtorn) / Twitter


15 april 2021 klockan 11:49 publicerade S.t Petri skolas rektor Eva Daun i Malmö sin tweet. Den innehöll bilden hon fotograferat av från SkolLedaren där Polhemskolans rektor skrivit sin krönika om politikern och lektionen i Lund: 

Eva Daun på Twitter: "Det här känns olustigt. @torhano är rektor på Polhemsskolan i Lund. Han har skrivit detta i SkolLedaren. https://t.co/RBawIvEBDd" / Twitter

https://twitter.com/eva_daun/status/1382632110142406657

11:49 fm · 15 apr. 2021Twitter for iPhone

Eva Daun (@eva_daun) / Twitter


Både Eva Daun och Fredrik Törnqvist hade med bilden som Sydsvenskan några timmar senare konfronterade politikern i Hörby med:

https://pbs.twimg.com/media/EzAYkp0WUAIVyHp?format=jpg&name=large

https://pbs.twimg.com/media/EzAYkp0WUAIVyHp.jpg


Innan Eva Daun 11:49 den 15:e april publicerat krönikan på Twitter hade hon redan frågat Hanö om tillstånd och fått ett ja. Daun förklarade detta i sitt inlägg på Twitter till Hanö, samt den inblandade historieläraren Fredrik Clausson (FreonFilm) som hållit historielektionen på Polhemskolan och Sveriges mest inflytelserika twitterkonto om marknadsskolor som är Skolinkvisition. Detta inlägg gjorde Daun 15 april klockan 12:24:

Eva Daun på Twitter: "@FreonFilm @Skolinkvisition @torhano Så är det så klart. För att förtydliga så har @torhano godkänt att jag la ut hans text." / Twitter


15 april klockan 12:03 yttrade Marcus Larsson från Skolinkvisition att politikern borde namnges:

Marcus Larsson på Twitter: "@eva_daun @torhano Förjävligt men bra att skriva om det. Tycker politikern borde namnges." / Twitter


15 april klockan 12:33 mejlade Hanö till Daun att det var trevligt att krönikan spreds.

15 april klockan 12:45 mejlade Eva Daun i Malmö till Torbjörn Hanö i Lund att hans krönika blivit viral på Twitter.

Torbjörn Hanö lämnade 15 april klockan 12:45 ut mejlen föräldern skrivit till Sydsvenskans reporter Anna Hörnell. 

Hanö bad Hörnell i telefon att ej publicera förälderns namn. När detta skedde är oklart.

15 april klockan 15:19 mejlade Sydsvenskans Anna Hörnell politikern i Hörby om hans mejl han som privat förälder skickat till rektor Hanö och historieläraren Fredrik Clausson på Polhemskolan i Lund. Först nämnde hon bara att det rörde en artikel.

Hörnells chefer på Sydsvenskan gjorde tvärtom mot vad Hanö bett Hörnell om och publicerade artikeln med politikerns namn 15 april klockan 19:42, skriven av Anna Hörnell:

Rektor slår larm – SD-politiker försökte styra lärares lektion - Sydsvenskan

På rekordtid nådde drevet regeringen. Därefter fick eleven på Polhemskolan hotbrev som innehöll anspelningar på hennes pappa som är politiker i Hörby.


Det är fortfarande oklart hur Sydsvenskan fick nys om krönikan på Twitter. Personerna bakom twitterkontona Skolinkvisition och fredtorn har inte velat svara på Historielärarföreningens frågor. Eva Daun och Torbjörn Hanö har svarat Historielärarföreningen att de inte vet hur Sydsvenskan fick reda på krönikan. Historieläraren Fredrik Clausson har valt att aldrig svara på ett enda mejl från Historielärarföreningen om något alls runt sin historielektion. Han har skyddat sitt twitterkonto FreonFilm så att Historielärarföreningen inte kan se vad han skriver på Twitter. Det kan endast personer han godkänt. 

Twitterkontona fredtorn, FreonFilm, eva_daun, torhano, Skolinkvisition har haft kontakt med varandra på Twitter.


Historielärarföreningen vill gärna intervjua personen som tipsade Sydsvenskan. Det går bra att vara anonym. Vi undrar över motiv och hur personen tänker om historielektionen. Skicka din berättelse till HLF på e-post:

historielararforeningen@outlook.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.