fredag 31 december 2021

Historielärare har anmält nordisk public service tv-serie En kunglig affär om Kurt Haijby och Gustav V





för 2 dagar sedan — Per Ewert, som är historiker, doktorand i svensk 1900-talspolitik och direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, menar dock att tv-serien är ...
för 18 timmar sedan — Historikern Per Ewert har anmält SVT:s serie "En kunglig affär" till Granskningsnämnden.


Jag är direktor vid tankesmedjan Claphaminstitutet och doktorerar på de historiska drivkrafterna bakom Sveriges sekularisering och individualism.



"Även om tv-serien ”En kunglig affär”, vars första avsnitt sändes i SVT1 på juldagen, är en dramaserie handlar den om historiska personer och skeenden och gör anspråk på att vara ”baserad på verkliga händelser”, som det står på SVT Play.

Manusförfattaren Bengt Braskered har i en intervju med P4 Kulturnyheterna sagt att man inte kan säga exakt vad som är sant, och att han format sin berättelse utifrån vad han funnit logiskt. Han uppger bland annat att han tog på sig ”kärleksglasögon” då han gick igenom materialet.

Per Ewert, som är historiker, doktorand i svensk 1900-talspolitik och direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, menar dock att tv-serien är både partisk och uppenbart osaklig, och att sändningen därmed bryter mot de krav SVT ska följa. Därför har han anmält den till Granskningsnämnden, som han hoppas ska reda ut saken ordentligt.

– Serien skapar en bild av historien hos tittarna som inte är riktig. Ett annat problem är att man lägger en nutida sexualpolitisk agenda på historiska händelser, säger Per Ewert till Världen idag."


Källa, Världen Idag 29 december 2021:


SVT:s kungadrama anmält för osaklighet (varldenidag.se)


Schwedische Royals: Alle sprechen über Affäre von König Gustav (adelswelt.de)


Kritik mot SVT:s juldrama: ”Disneyfierar” kriminella | SVT Nyheter


Hovet betalade miljoner för att tysta kungens älskare Haijby (expressen.se)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.