söndag 27 mars 2022

Hur får bedragare ut namn på ansökningar från Brottsoffermyndigheten när Bank-ID kapas?

 


Historielärarföreningen har kontaktats av oroliga personer som drabbats av bedrägeri.


Så här går det till:


En person utsätts för brott.


Personen ansöker om ersättning från Brottsoffermyndigheten.


En tid efter blir personen uppringd av någon som vill ha kontouppgifter för att kunna betala ut ersättningen från Brottsoffermyndigheten.


En vecka senare ringer någon upp igen som påstår sig komma från Brottsoffermyndigheten och säger att det inte gick att överföra slantarna. Personen som ansökt och lämnat ut sina kontouppgifter uppmanas logga in med Bank-ID och samtidigt trycka på en länk som sänds via mejl.


Några dagar senare kommer det brev om att lån på först 100 000 kronor och sedan 200 000 kronor sökts i brottsoffrets namn.


Hur kommer bedragare åt uppgifter om brottsoffer som ansökt om ersättning?


Lämnas uppgifterna ut som offentlig handling?


Eller hackas Brottsoffermyndighetens register av bedragare?


Låt oss se vad som står på myndighetens hemsida:


Varning för bedrägerier

Brottsoffermyndigheten har fått uppgifter om att bedragare påstår att de ringer från Brottsoffermyndigheten. Bedragarna säger att de ska ge ersättning för brott som den uppringda har utsatts för. Brottsoffermyndigheten bedriver ingen sådan uppsökande verksamhet och ber aldrig någon att logga in med sitt Bank-ID."


Källa:

Varning för bedrägerier | Brottsoffermyndigheten


Hos Brottsoffermyndigheten står inget om hur myndigheten själv lämnar ut eller hackas på namnuppgifter på brottsoffer som ansökt.


Historielärarföreningen mejlar nu denna bloggpost till Brottsoffermyndigheten och media för att se vad myndigheten svarar om sitt eget ansvar om hur namn på ansökare slinker ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.