onsdag 17 augusti 2022

Dagens Nyheters ledare om Rasmus Paludan och Salman Rushdie

 

för 1 dag sedan — DN 16/8 2022. Polisen vill hellre lägga sina resurser på annat än på att skydda den dansksvenske högerradikalen Rasmus Paludans valmöten.



"Rasmus Paludan är, kort sagt, verkligen ingen Salman Rushdie.

Spontant är det enkelt att hålla med. Visst hade man hellre sett 43 miljoner mer på brottsutredningar eller förebyggande arbete än att svensk polis ska lotsa runt någon som aktivt vill provocera fram bråk i utsatta områden.

Det är också lätt att hålla med om att Paludans syfte är att ”åsamka vårt samhälle så mycket skada som möjligt”, som stiftelsen Expo skriver i en redogörelse för vad han faktiskt gör på sina så kallade valmöten: ”På högsta volym megafon-gormar han på folk att deras mammor är horor, att koranen är en horbok, att lokalborna ska gå ner på knä framför honom.”

Rasmus Paludan är, kort sagt, verkligen ingen Salman Rushdie.

Men yttrandefriheten är inte till för att enbart skydda briljanta och älskvärda författare. Det finns inget krav om verkshöjd för att omfattas av grundlagen. Om syftet bara hade varit att skydda sådant som alla är hyfsat överens om hade rättigheter inte behövts skrivas in i lag.

Det är inte polisens sak att avgöra vad som kan och inte kan sägas.

Också hatpredikanter som är ute efter att förstöra vårt land har rätt att sprida sitt budskap, så länge de inte själva bryter mot lagen."


Källa 16 augusti 2022:


Rasmus Paludan är ingen Salman Rushdie - DN.SE


för 5 minuter sedan — Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs Sverige, bränner en koran vid ett torgmöte i Västerås i maj. Foto: Pontus Lundahl/TT.


för 14 timmar sedan — Polisens nota hamnade på dryga 43 miljoner kronor efter bevakningen av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans valmöten. Paludan som är ledare för ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.