torsdag 2 mars 2023

Clas Svahn har blivit ordförande för UFO-Sverige - HLF begär rättelse och får det


SVT Skåne säger 2 mars 2023 till Historielärarföreningen, att deras reporter som skrivit den felaktiga artikeln är ny på redaktionen. De ska meddela reportern som ska få ändra sitt fel i artikeln senast i morgon, eftersom reportern nu gått för dagen. SVT ändrade i artikeln direkt efter HLF:s samtal efter att under dagen varken svarat på mejl eller rättat felet begått av denna reporter som intervjuat UFO-Sveriges Clas Svahn:



SVT:s uppdatering efter att HLF begärt rättelse:


"UPPDATERAD 
PUBLICERAD 


Artikeln som den såg ut 1 mars 2023:




Artikeln efter att Historielärarföreningen kontaktat SVT Skåne 2 mars 2023:






Experten i källkritik Clas Svahn refererar själv till artikeln i SVT, där han inte hade några synpunkter på att SVT 1 mars 2023 benämnt honom ordförande i stället för vice ordförande för UFO-Sverige:


"Senare ringde också SVT i Malmö i samma ärende."


Källa, UFO-Sverige 1 mars 2023:


Väckt av rapport och en kväll med Venus och Jupiter | Clas Svahns Blogg (ufo.se)


för 14 timmar sedan — ... har man kan kunnat se planeterna under några veckors tid, säger Clas Svahn, journalist på DN och ordförande för riksorganisationen UFO-Sverige.


"– Att vi kan se de beror på att de är väldigt nära horisonten, men egentligen har man kan kunnat se planeterna under några veckors tid, säger Clas Svahn, journalist på DN och ordförande för riksorganisationen UFO-Sverige."


Källa 1 mars 2023:


Venus och Jupiter visar upp sig på himlavalvet | SVT Nyheter


Inget svar kom efter dessa två mejl från HLF till SVT Skåne och reportern som skrivit artikeln och intervjuat Clas Svahn:


"När blev Clas Svahn ordförande i riksorganisationen som SVT påstår?

John Doe
Tor 2023-03-02 00:37
Vilken är er källa om Clas Svahn som ordförande i UFO-Sverige, som ni hämtat uppgiften ifrån till er artikel om Venus och Jupiter 1 mars 2023?
/HLF"


"Rättelse

John Doe
Tor 2023-03-02 11:24
Eftersom SVT vägrar uppge källa i mejlet vi tidigare sänt er om var ni hämtat uppgiften, att Clas Svahn är ordförande i UFO-Sverige, så begär Historielärarföreningen i stället rättelse.
Han är inte ordförande utan vice ordförande i UFO-Sverige. Ändra genast i er artikel 1 mars om Venus och Jupiter på himlavalvet.
/HLF"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.