onsdag 1 mars 2023

När folk ringer polisen stavar DN:s ufo-journalist fel - Historielärarföreningen begär rättelse och får det


Bild på felet i Clas Svahns artikel:



"Rättelse av artikel i Hänt om polisen 1 mars

John Doe
Ons 2023-03-01 23:46
Eftersom du skrivit av Clas Svahns slarv på DN, så fick du också fel på polisens namn. Han stavar det Michael och inte Mikael.
Historielärarföreningen tvingade Dagens Nyheter att rätta felet.
HLF hoppas att du också rättar felet och inte blint litar på DN:s mest läste reporter Clas Svahn utan att undersöka vad han skriver.
/HLF"


På grund av DN:s ufojournalists slarv spreds den felaktiga stavningen av polisens namn till Hänt för att de litade på att DN:s journalist Clas Svahn stavade polisens namn rätt, vilket han inte gjorde förrän HLF grep in:


för 1 timme sedan — Många har varit oroliga, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord till Dagens Nyheter. Vad är det för ljusprickar på himlen? De två ljuspunkterna har dock ...


"– En del säger att det är en helikopter med två lampor, andra rapporterar ballonger och andra drönare. Några talar om ufon. Många har varit oroliga, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord till Dagens Nyheter."


Källa 1 mars 2023:




för 4 timmar sedan — – Vi är nästan nedringda, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord. Clas Svahn Text.


för 4 timmar sedan — – Vi är nästan nedringda, säger Michael Saveman vid polisen i region Nord. Clas Svahn Text.


Dagens Nyheter gör rättelse efter att Historielärarföreningen mejlat in om Clas Svahns felstavning och UFO-Aktuellts redaktör Håkan Ekstrand läst denna bloggpost om UFO-Sveriges Clas Svahns slarv i DN där HLF begär rättelse:


"Planeterna Venus och Jupiter har bildat ett par på kvällshimlen. Polisen gick vid 19.30-tiden ut med information på sin webbplats då många ringt om himlafenomenet.

– Vi är nästan nedringda, säger Michael Saveman vid"




Polisen Michael Saveman på bildlänken fick sitt namn felstavat i kväll av DN:s journalist som bevakar ufo:"


7b267f99-e9c9-4c6e-b23f-10f70795b147.jpg (1024×576) (sr.se)


"När jag talade med polisen i region Nord berättade vakthavande befäl att så många ringt att normala anmälningar av brott riskerade att komma bort. Folk gissade på helikoptrar, drönare, ballonger och ufon. Skrev en mycket läst artikel på DN.se om detta."


Källa, UFO-Sverige 1 mars 2023:


Väckt av rapport och en kväll med Venus och Jupiter | Clas Svahns Blogg (ufo.se)


för 4 timmar sedan — – Vi är nästan nedringda, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord. Clas Svahn Text.



DN har rörigt publicerat e-postadressen för att rätta under kontakt i stället för där man hamnar om man googlar DN och rättelse, nämligen policy för rättelser:


"Hittat stav- eller faktafel?

Mejla ratta@dn.se med länk (url) till artikeln som avses, eller klicka på "rätta artikel"-funktionen som du finner i slutet av artikeln."


Källa:


https://www.dn.se/kontakt/


"När ett fel begåtts och rättelse ska publiceras: Mejla till (mejladress). Mejladressen går till utgivare samt desken som ska ha koll på att begångna fel inte upprepas."


Källa:


https://www.dn.se/nyheter/nyheter-hem/dns-policy-for-rattelser-undersokningar-och-vetenskapsjournalistik/


Historielärarföreningen krävde rättelse av DN:s ufojournalists felaktiga stavning klockan 22:17 till nyhetsredaktionen. Klockan 22:25 har DN uppdaterat sin artikel igen, men felstavningen av polisens namn är inte ändrad:


"Planeterna Venus och Jupiter har bildat ett par på kvällshimlen. Polisen gick vid 19.30-tiden ut med information på sin webbplats då många ringt om himlafenomenet.

– Vi är nästan nedringda, säger Mikael Saveman vid"




Källa:


Venus och Jupiter lyser vackert på himlen i västsydväst - DN.SE


"Rättelse

John Doe
  • ratta (DN)
Ons 2023-03-01 22:27


Från: John Doe
Skickat: den 1 mars 2023 22:17
Ämne: Rättelse
Hittade ingen e-postadress att begära rättelse hos DN.
Er reporter Clas Svahn skrev en artikel 1 mars 2023 om polisen Mikael Saveman, eftersom den berörde ufo.
Hans namn stavas inte Mikael utan Michael, vilket står på Polismyndighetens hemsida och som övriga media som skrivit stavat rätt.
Historielärarföreningen begär därför rättelse av felstavningen i Clas Svahns ufo-artikel först publicerad klockan 19:06.
/HLF"



Historielärarföreningen begär rättelse av DN om polisens namn:





UFO-Sveriges journalist på DN börjar med att stava polisens namn felaktigt i sin journalistik:


"– Vi är nästan nedringda, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord.


"Vad tror de som ringer att de ser?

– En del säger att det är en helikopter med två lampor, andra rapporterar ballonger och andra drönare. Några talar om ufon. Många har varit oroliga."



Källa, DN 1 mars 2023:


Venus och Jupiter lyser vackert på himlen i västsydväst - DN.SE


för 2 timmar sedan — Venus i konjunktion med Jupiter på kvällshimlen. Venus är strålande aftonstjärna medan Jupiter tar farväl och lämnar kvällsscenen. På förekommen anledning ...


för 1 timme sedan — ... har man kan kunnat se planeterna under några veckors tid, säger Clas Svahn journalist på DN och ordförande för riksorganisationen UFO-Sverige.




"01 mars 19:28, Uppdatering, Västernorrlands län

lysande himlafenomen över Norrland . på förekommen anledning då många ringer och funderar

Venus i konjunktion med Jupiter på kvällshimlen

Venus är strålande aftonstjärna medan Jupiter tar farväl och lämnar kvällsscenen.

På förekommen anledning då ett flertal människor ringt och funderat.

Polisen har ingen aktivitet i luften för närvarande .

Svaret är troligtvis nedan: 

Venus i konjunktion med Jupiter på kvällshimlen
Venus är strålande aftonstjärna medan Jupiter tar farväl och lämnar kvällsscenen.

Det händer lite till och från och har praktiskt tagit rent fysikalisk ingen betydelse. Men genom betraktarens öga kan det faktiskt bli en fantastik vy på himlen

 Det är ju ”bara” två ljusa prickar på himlen som råka hamna nära varandra… Men två prickar som säkert många fler människor kommer att reagera på  för både Venus och Jupiter hamnar just i observationskategorin att man praktiskt taget inte kan gå miste om dem. För båda syns till bästa sändningstid en bra bit över horisonten på en lagom mörk himmel

Källa astroinfo.se




Källa:


01 mars 19:28, Uppdatering, Västernorrlands län | Polismyndigheten (polisen.se)



1 mars 2023:


01 mars 19:28, Uppdatering, Västernorrlands län | Polismyndigheten (polisen.se)


för 30 minuter sedan — Nej, det är inga ufon på himlen. ... Jag tänkte att det kanske var Kina som spionerade på Sverige. ... Och det är varken ufon eller flygplan.
för 46 minuter sedan — SVERIGE: Polisen har larmats om ufo på himlen. 2023 03 01. Under onsdagskvällen har människor ringt polisen för att rapportera in särskilda ljusfenomen på ...
för 2 timmar sedan — Clas Svahn är journalist på Dagens Nyheter och sitter i styrelsen för UFO-Sverige. Hur många kan se det här just nu? Annons.
för 2 timmar sedan — Enligt Clas Svahn, som bland annat sitter i styrelsen för UFO-Sverige, är det Jupiter och Venus som syns. Foto: Melker Westerberg ...
för 46 minuter sedan — ... det är ufo som syns – en del är oroliga och ringer oss, säger Michael Saveman, ... Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.