lördag 13 april 2024

Historielärarföreningen rådfrågar myndigheten IMY om Enigma Labs



Integritetsskyddsmyndigheten | IMY


"Autosvar: Kan vi sända personuppgifter till UFO-Sverige utan att amerikanska myndigheter får del av dem?


Integritetsskyddsmyndigheten IMY 
Till:John Doe


lör 13 apr. vid 21:18


Hej,
 
Tack för att du har kontaktat Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Vi kommer snart att hantera ditt mejl.
 
Med vänliga hälsningar
 
Registrator
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)
08-657 61 00, 
www.imy.se (www.imy.se)
 
IMY, tidigare Datainspektionen, arbetar för att skydda alla dina personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.
 
Så här behandlar vi personuppgifter (
https://www.imy.se/behandling-av-personuppgifter)"



"Kan vi sända personuppgifter till UFO-Sverige utan att amerikanska myndigheter får del av dem?


John Doe 


lör 13 apr. vid 21:18


Hos Historielärarföreningen har vi uppgifter om observationer av ufo som vi förstår kan rapporteras in till Riksorganisationen UFO-Sverige.

När rapporten utretts klart påstås att den så småningom hamnar i UFO-Sveriges arkiv som är en stiftelse vid namn Arkivet för det oförklarade (AFU) i Norrköping.

Vad vi sett tills nyligen har ingen uttryckt oro över att gå till väga så. Inte förrän artiklar i The Economist och The New Yorker och andra media började skriva om ett relativt nytt företag som heter Enigma Labs i New York.

På Internet uttrycks oro i flera länder för att uforapporter kan hamna i händerna på amerikanska myndigheter. 

AFU i Norrköping har meddelat att de skrivit kontrakt med Enigma Labs i New York. Kontraktet är privat och hemligt. Vad Historielärarföreningen (HLF) läst på Internet lämnas rapporter om känslig natur från personer som sett ufo i olika länder ut från AFU:s arkiv i Norrköping mot ersättning till Enigma Labs i New York. Det framkommer att AFU i kontraktet avtalat att personuppgifter ska avmaskas av Enigma Labs metod i AI innan Enigma Labs publicerar uppgifterna. Men eftersom kontraktet är hemligt kan ingen kontrollera om det står så i avtalstexten.

Flera personer uttrycker nu oro eftersom de inte tillfrågats om deras inrapporterade rapporter av ufoobservationer får sändas vidare till Enigma Labs i New York. 

AFU har på Internet påstått att inga svenska ufoobservationer sänts till Enigma Labs, men att AFU sänt ryska, engelska och spanska rapporter till Enigma Labs. Hur ska man kunna veta att inte svenska rapporter sänds eller sänts från AFU till Enigma Labs? Varför är de svenska undantagna och var finns beviset att läsa för det?

Kan HLF lita på att det räcker att Enigma Labs avmaskar personuppgifterna? Det framgår ju inte om AFU sänder personuppgifterna med fysisk post till Enigma eller digitalt. 

Behöver vi i HLF kontaktas en gång till för att godkänna om ufoobservationer med personuppgifter lämnas vidare till Enigma Labs i New York?

Har det någon betydelse om AFU lämnar personuppgifterna utanför EU till företaget Enigma Labs i USA? 

AFU har träffat en grundare och VD för Enigma Labs flera gånger innan kontrakt skrevs. Men den personen drar upp luvan och vänder nacken med huvan till på fotot som publicerats hos UFO-Sverige. För att känna oss säkra på vem som företräder Enigma Labs googlade därför HLF Enigma Labs CEO och oroades. Det förekommer uppgifter att den som företräder Enigma Labs endast är en pseudonym med ett påhittat förnamn och påhittat efternamn. Officielt presenterar sig denna person endast med en bokstav. Går man tillbaka i tiden har personen ett helt annat namn. Företaget Enigma Labs skriver att på grund av förlöjligande måste personalen skyddas.

Men hur ska HLF veta om personen med pseudonym skrivit under kontraktet med AFU med sitt riktiga namn eller pseudonym om vi inte får se kontraktet eller AFU vill lämna ut uppgiften? Är kontraktet giltigt om pseudonymen skrivit under eller måste det vara med rätt namn? HLF vill ju kunna vara säker på att kontraktet gäller så att skrivelserna i kontraktet om GDPR också gäller till vårt och andra länders observatörers skydd.

Till HLF:s oro har vi inte kunnat hitta att AFU eller UFO-Sverige meddelat svensk media något om sitt samarbete med Enigma Labs, trots att både AFU och UFO-Sverige brukar vara helt öppna när de samarbetar framgångsrikt med andra instanser. 

På Internetsajter i olika länder oroas personer över det som framkommit i utländsk media och när mejl begärts ut. Där framkommer nämligen att Enigma Labs i New York på olika vis samarbetat med NASA och Försvarsdepartementet i USA samt Pentagons avdelning AARO som undersökt ufo. Hur kan HLF och andra försäkra sig om att olika länders rapporter med personuppgifter från UFO-Sverige och AFU inte delas från Enigma Labs till NASA, Försvarsdepartementet, Pentagon och AARO?

UFO-Sverige och AFU har också oroats av rykten om delning av personuppgifter då AFU bemött anklagelser i Sverige om att AFU eller UFO-Sverige samarbetar med CIA indirekt genom avtalet med Enigma Labs. AFU påstår att det inte är sant och har därför sänt de påståendena till Enigma Labs. Därefter har AFU påstått att det kan bli tal om rättssak av påståendena. HLF har läst sig till samarbeten mellan Enigma Labs och NASA samt DoD, men inte hittat något om CIA som en del påstår i sina anklagelser.

Har det någon betydelse om personuppgifterna avmaskas av AFU innan de sänds till Enigma Labs eller om Enigma Labs lärt upp en maskin i New York att automatiskt ta bort personuppgifter med AI? Som vi förstår har AFU inte möjlighet att avmaska en så stor del dokument de sänt från AFU själva, varpå Enigma Labs kommit in då de har tekniken.

Eftersom Enigma Labs är ett företag måste man oroas för att uppgifterna måste på något vis finansieras. Det kan ske genom försäljning till andra amerikanska myndigheter eller via insamling i förväg i samarbeten med amerikanska myndigheter där kontrakten inte helller syns.

AFU och UFO-Sverige påstår att de informerat sin styrelse om kontraktet med Enigma Labs och fått det godkänt av sin styrelse. Räcker det för att stilla oron om personuppgifter? Vi i HLF önskar svar från myndigheten IMY för att få förklarat.

/HLF"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.