söndag 13 oktober 2019

Historielärare bjöds till skolbibliotek för att lyssna om ufo


Skolbibliotekarie Jesper Hausel bokade in UFO-Sverige för att föreläsa på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. 27 november 2018 användes skolans bibliotek.

Historielärarföreningen fick fredag 11 oktober 2019 svar på en del frågor i kontakt med Jesper Hausel, då han svarade i tjänsten under sin arbetstid.

Hausel berättar att han bjöd in skolans historielärare såväl som lärare i samhällskunskap och religionskunskap.

Skolbibliotekarien säger att beslutet var förankrat i skolans ledningsgrupp och godkänt av enhetschefen. Dessa personer återfinns här:

https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/gymnasieskola/kommunala-gymnasieskolor/anders-ljungstedts-gymnasium/personal-och-ledning-anders-ljungstedts-gymnasium/

UFO-Sverige ville enbart ha betalt i form av bensinpengar och skollunch.

Hausel var ny i arbetet som skolbibliotekarie i Linköping och ville prova UFO-Sverige för att locka elevernas intresse, då dessa främst kommer från yrkesförberedande program. Det kunde vara spännande med UFO-Sverige menade han.

Det kom inte så många elever. Hausel säger att det beror på att föreläsningen var frivillig och på rasten i skolbiblioteket.

Det skulle vara en övning i källkritik. UFO-Sverige delade även ut sin tidning UFO-Aktuellt till lärare och elever.

Hausel säger att UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn tog upp exempel med bland annat ufo i sin föreläsning för elever och lärare.

Hausel får frågan från Historielärarföreningen om han eller de andra närvarande lärarna skulle kunna identifiera om något UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn sa på¨föreläsningen inte stämde. Diskussionen fortsätter om Hausel anser att någon annan borde bjudas in för att UFO-Sveriges teser inte ska stå oemotsagda. Hausel konfronteras med några fall av brist på källkritik hos UFO-Sverige och även brist på frågeställningar om bevisvärde.

Skolbibliotekarien tar då upp att Clas Svahn samarbetar med nätmyternas guru. Hausel nämner att UFO-Sverige är en ideell förening. Han såg ett inslag om dem på Sveriges Televisions program Landet Runt och beslöt sig för att boka dem. Hausel litar på Clas Svahn och UFO-Sverige och förklarar vad tredje vägens ufologi är och varför Hausel finner den trovärdig.

I dagsläget är det inte aktuellt för Hausel att boka in Clas Svahn eller UFO-Sverige fler gånger.

Jesper Hausel har enligt Skolverkets offentliga uppgifter lärarlegitimation för att undervisa i svenska och engelska, vilket han själv bekräftar för Historielärarföreningen:

https://mrkoll.se/utbildning/person/sqqkmUxaDYuqbTAQmcYfrcYfrkyqRaQcYfrkyqRaQbTAQmpuhQuerArahA


Skolbibliotekarie Jesper Hausel har erbjudits och erbjuds att komma med synpunkter på denna bloggpost och har fem gånger kontaktats via e-post och en gång per telefon. Just nu håller hans synpunkter på att beaktas efter att de gåtts igenom och stämts av med Linköpings kommunjurist, som har gett råd till Historielärarföreningen om vad som gäller juridiskt. Hausel har erhållit information och bemötande på sina synpunkter, efter att kommunjuristen informerats. Så här långt har kommunjuristen inget att invända. Bemötandet av Hausels synpunkter har också mejlats stadens tidningsredaktion för att full öppenhet i frågan ska råda.

Måndag 14 oktober 2019 ska skolans administrativa assistent och enhetschef Kristina Larsson leta upp de offentliga uppgifterna om ersättningen som utgått till UFO-Sverige. Hon säger att uppgifterna ska lämnas ut genast. Det har inte skett. Därför har skolan 14/10 2019 fått påminnelsemejl om att antingen lämna ut uppgifterna genast, eller ange skäl för att så inte skett så att ert beslut kan överklagas. Tisdag 15 oktober 2019 har skolan fortfarande inte lämnat ut uppgifterna eller ens förklarat varför, så att det fortfarande inte går att överklaga något beslut.

Eftersom skolan vägrat lämna ut handlingen genast och inte kommit med förklaring som kan överklagas, så har stadens tidningsredaktion informerats för att övervaka förloppet. Längre ner i bloggposten bekräftar skolan tiden då påminnelsemejlet erhållits. Stadens tidning har också mejlat Historielärarföreningen, vilket ses nedan.

Kontakt Linköping center för medborgarservice säger att Pauline Sadowski ska kunna få ut kostnaderna för UFO-Sveriges besök på skolan. Men administrative assistenten Pauline Sadowski förklarade sig oförmögen att leta upp eller lämna ut den offentliga handlingen, innan hon lämnade över ärendet till Kristina Larsson. Kristina Larsson har sagt att hon inte lämnar ut handlingen innan hon kontaktat skolans ekonom.

Två personer på Anders Ljungstedts Gymnasium har avkrävt Historielärarförhandlingen svar på vad utlämnandet av de offentliga uppgifterna ska användas till, innan skolan gått med på att lämna ut handlingen.

Skolans biblioteksassitent Ingela Öberg säger måndag 14 oktober 2019, att hon inte kan hitta sin kollega bibliotekarien Jesper Hausel. Hon vet inte var han är, vem han träffar eller när han kommer tillbaka. Historielärarföreningen har sökt Hausel för att diskutera hans synpunkter på bloggposten, som han mejlade till Historielärarföreningen måndag 14 oktober 2019.

Efter ett tag återkommer Ingela Öberg med beskedet att Hausels rektor Madelene Arvendal ska svara på frågorna. Men Arvendal går inte att nå per telefon trots att hon nyss talat med Öberg. Öberg förklarar att Arvendal vill ha alla frågor per mejl. Rektor Lilian Johansson bekräftar att det är Arvendal som ska ta frågorna om ufoföreläsningen för att Arvendal är ansvarig rektor över biblioteket. Biblioteksassistent Ingela Öberg säger att hon inte vet något och inte ska svara på något, men berättar att hon minns när UFO-Sverige var på plats i skolan.

Historielärarföreningen kan inte nå Hausel per telefon för att reda ut frågetecken om bloggposten. Det går heller inte att få reda på om Hausel får tala vidare med Historielärarföreningen eller inte, eftersom alla hänvisar till Arvendal, samt att Hausel delar sin tjänstetelefon med de två andra i skolbiblioteket.

Rektor Arvendal och rektorns chef, enhetschef Egidius Huitema, har måndag 14 oktober 2019 erhållit frågor per mejl om vem i skolans ledningsgrupp som godkänt UFO-Sveriges föreläsning. En rektor har sagt att hon inte vill svara på om hon minns eller inte minns bokningen av UFO-Sverige på ett ledningsmöte.

"Co Tipsa <Tipsa@corren.se>
Mån 2019-10-14 17:47


  •  John Doe
Hej,
Tack för du hör av dig till oss. Vi kommer att behandla ditt mejl inom kort.
Med vänliga hälsningar
Redaktionen"

"Påminnelse om handling och överklagande om er ufoföreläsare


Anders Ljungstedts Gymnasium <zzzalg@linkoping.se>

Mån 2019-10-14 18:00


  •  John Doe

Linköpings kommun
Anders Ljungstedts Gymnasium

Vi vill bekräfta att vi tagit emot Ditt elektroniska brev. Ditt brev
kommer att diarieföras och/eller handläggas enligt gällande regler.

Med vänliga hälsningar

Linköpings kommun
Anders Ljungstedts Gymnasium"

Läs mer om UFO-Sveriges föreläsning på Anders Ljungstedts Gymnasium på länkarna nedan och se bilder från händelsen:

https://historielararna.blogspot.com/2019/10/clas-svahn-fran-ufo-sverige-forelaste-i.html

https://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=53292

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.