onsdag 30 oktober 2019

Julkalender om ufo på museum


"Resten av dagen har jag ägnat mig åt att skriva några brev och att börja arbeta på en julkalender om ufo och det okända som Västergötlands museum frågat om jag kan göra. När kvällen började ta slut hade jag skrivit 19 texter så det är inte många kvar innan jag är i mål."

Källa, Clas Svahns ufoblogg 28 oktober 2019:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=58349


"Efter att ha tagit mig till bussen ringde en person från Västergötlands museum och undrade om jag ville göra en julkalender med ufotema åt dem. När jag frågade vilken budget de hade fick jag till svar att någon sådan inte fanns. Vi får se hur det här slutar men jag gjorde i alla fall klart att jag inte kan jobba gratis med ett sådant här projekt. Det funkar bara inte."

Källa, Clas Svahns ufoblogg 15 oktober 2019:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=58141


Receptionisten på Västergötlands museum bekräftar onsdag 30 oktober 2019 för Historielärarföreningen, att det finns en sådan beställning. På en arbetsplatsträff togs saken upp. Receptionisten sa att det ska bli en digital kalender på hemsidan. Hon visste direkt vilken kalender det handlade om, när Historielärarföreningen berättade att den skulle handla om ufo. Receptionisten sa att det var en av museets pedagoger som är ansvarig, nämligen Hanna Eklöf:

Eklöf, Hanna, producent för program, utställningar och pedagogik
Telefon 0511-260 16
Mobil 072-743 83 51
E-post hanna.eklof@vgmuseum.se

http://vastergotlandsmuseum.se/kontakt/

http://vastergotlandsmuseum.se/skola-pedagogik/kontakt-2/

http://vastergotlandsmuseum.se/nyheter/hanna-eklof-valjer-att-sluta-som-chef/


Historielärarföreningen når Hanna Eklöf onsdag 30 oktober 2019. Hon bekräftar det receptionisten sagt. Eklöf tillägger att de vänt sig till Clas Svahn för att få hjälp med kalendern. Svahn är vice ordförande för UFO-Sverige och ordförande för Archives For the Unexplained (AFU). Eklöf hänvisar till att AFU har ett ufo-arkiv i Norrköping.

Eklöf har valt ut Clas Svahn för att få hjälp med ufo och saker om det okända i den digitala julkalendern som ska publiceras på museets hemsida. Svahn är delvis utvald för att han kommer från regionen. Eklöf undrar om det redan läckt ut och Historielärarföreningen hänvisar till Clas Svahns ufoblogg i citaten överst i denna bloggpost.

Historielärarföreningen undrar hur mycket museet ska betala Svahn för arbetet. Det vet inte Eklöf. Hon säger att det inte är klart om han ska få betalt eller inte. Svahn verkade i sin bloggpost i citatet överst irriterad över frågan om betalning. Museet finansieras till stora delar med skattemedel och är som de flesta regionmuseer en stiftelse där inblicken begränsas för allmänheten att se vart pengarna tar vägen.

Eklöf säger att julkalendern om ufo ska ha historisk förankring och vända sig till barn. Hon nämner ett klot någon sett på himlen år 1782 i trakten. Hon går vidare och säger att det kan komma med om ufo någon sett i trakten. Det ska då skildras som folktro utav Clas Svahn. Eklöf säger att ufo i museets julkalender ska skildras på samma vis som folk tror och har trott på jultomten. Hon säger vidare att det ska finnas andra luckor som kan handla om spöken någon sett i trakten. Eklöf förklarar att flera i hennes egen personal på museet tror på spöken och själva har upplevt spöken.

Eklöf nämner att ufo någon sett i regionen är intressant för museets julkalender för att det kan vara sant, men det kan också röra sig om en missuppfattning. Hon har tagit del av UFO-Sveriges sätt att se på ufofrågan på deras hemsida. Men Eklöf vet inte vad den tredje vägens ufologi är. Inte heller att den artar sig som en ideologi. Eklöf säger att det inte är viktigt, utan att varje barn ska få bilda sig sin egen uppfattning om de tror på ufo eller inte när de läser luckorna i julkalendern.

Eklöf får frågan varför ufo ska visas upp som en trosfråga när det är en faktafråga. Det har hon inte tänkt på utan hänvisar till vad Clas Svahn sagt om ufo. Eklöf tillfrågas också om det inte kan bli desinformation om en ufoideologi väljs ut som den enda i en skattefinansierad julkalender till barn. Då vill Eklöf inte svara mer.

I samtalet påpekade Eklöf att de tagit med ufo för att det är roligare för barnen. Det kan röra sig om ufo som vandringssägen. Hon säger att varken hon eller museet kan ta ställning till om ufo finns eller inte. Men hon har ingen förklaring till varför de inte valt att efterforska detta själv eller varför de inte tar med något som kan tyda på bevis de senaste decennierna.

Julkalendern blir ingen trycksak. De digitala luckorna ska ha text. Eklöf förklarar vidare hur folk i trakten kan ha upplevt att de sett ufo. Det som kommer med i julkalendern är folktro om ufo och spöken samt andra okända ting som levt kvar i traktens sägner.

Barnen ska via museets julkalender inte få reda på att det finns ufo. Barnen ska luras till att tro att ufo är en trosfråga. Därmed gör museet ett ställningstagande i ufodebatten. Någon diskussion om ufo som färdats till Jorden fossilfritt vill museet inte ha. Någon sådan framtidstro för miljön kommer museet inte att ge barnen. De ska vara kvar i illfarelsen att ufo inte är något viktigare att studera än jultomten.

Eklöf säger att etnologiskt är ufofrågans sanningshalt ointressant, för då handlar det enbart om folktro. Eklöf säger vidare att det fortfarande finns människor som tror att planeten Jorden är platt och inte rund.

Samtliga inblandade på Västergötlands museum samt museichefen och kommunikationsansvarig har erhållit denna bloggpost per mejl. Ingen har svarat. Antingen håller de med om allt som beskrivits, eller så har de i alla fall inget att erinra mot framställningen.


Skaraborgs Läns Tidning berättar torsdag 31 oktober 2019, att de tittat på nyheten hos Historielärarföreningen om ufo i julkalendern hos Västergötlands museum. De har inte bestämt sig än om de ska gå vidare med nyheten.


På Mediacreeper torsdag 31 oktober 2019 syns att media läst denna bloggpost sex gånger:

historielararna.blogspot.com *2019-10-31 13:43Värnamo Nyheter
historielararna.blogspot.com *2019-10-31 09:47Värnamo Nyheter
historielararna.blogspot.com *2019-10-31 09:46Värnamo Nyheter
historielararna.blogspot.com *2019-10-31 09:46Värnamo Nyheter
historielararna.blogspot.com *2019-10-31 09:38Värnamo Nyheter
historielararna.blogspot.com *2019-10-31 07:51Värnamo Nyheter

Källa:
https://mediacreeper.com/site/historielararna.blogspot.com


Västergötlands museums arkeolog och 1.e antikvarie Anders Berglund kan inte svara på frågor om betalningen, för han befinner sig i tjänsteärende på Kuba! Vad har Kuba med Västergötlands museum att göra? Vem betalar för den tjänsteresan?


"Autosvar: Hur mycket får UFO-Sveriges vice ordförande betalt för ufo i Västergötlands museums julkalender?


Anders Berglund <Anders.Berglund@vgmuseum.se>

Ons 2019-10-30 19:04


  •  John Doe
Tjänsteärende på Kuba.
Åter 5-6.11.2019."


"Hur mycket får UFO-Sveriges vice ordförande betalt för ufo i Västergötlands museums julkalender?


Väst <vast@svt.se>

Ons 2019-10-30 19:04


  •  John Doe

Hej! 
Tack för att du hör av dig till SVT Nyheter Väst!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.