lördag 19 oktober 2019

Telefon från Journalistförbundet om ufo i historieundervisning


Fredag 18 oktober 2019 fick Historielärarföreningen ett telefonsamtal från Journalistförbundet. De skulle ge råd om hur man ska gå tillväga med ett problem. Historielärarföreningen har svårt att få folk att ställa upp på intervjuer om ufo i historieundervisning. Det gäller allt från undervisning i årskurs 6, högstadiet, gymnasiet, lärarutbildning och universitet. Antingen vägrar undervisande att bli intervjuade om syftet förklaras i förväg. Eller så vill de inte att intervjun publiceras när de redogjort färdigt.

Journalistförbundet fann detta stora motstånd intressant. Förbundet undrade varför ingen ville vara med, och om de berättat det. Men det gör inte de undervisande. De berättar inte skälen varför de inte vill vara med om just ufo. Journalistförbundet finner det märkligt i de fall när de undervisande själva valt att ta in ufo i historieämnet på olika vis själva, genom eleverna eller genom föredrag. De undervisande är nyfikna på ufo och tar in det i undervisningen, men vill absolut inte att Historielärarföreningen återger det. Även om det redan är återgett på andra hemsidor. Och de vill inte förklara varför. Men bjuder motstånd på olika vis eller vägrar lämna ut handlingar som styrker tillvägagångssätt. Folk blir upprörda och förbannade för att det kommer fram att ufo förekommit i historieundervisningen eller att någon ställer problematiserande frågor.

Historielärarföreningen hänvisar till en duktig polisspanare som anser att där stort motstånd finns, är det oftast något skumt på gång. I fallen med ufo i historieundervisningen har Historielärarföreningen visat på flera märkligheter. Men skälen är okända.

Journalistförbundet gav råd om elektroniska anslagstavlor och ville att Historielärarföreningen skulle få mer information från pressombudsmannen. Det rådet följdes. Där hänvisade PO till personuppgiftslagen och dataskyddsförordningen GDPR. Men även PO var osäker på hur Historielärarföreningen skulle gå tillväga. Slutligen har olika jurister kontaktats som säger olika om hur personuppgiftslagen ska tolkas när intervjuer om ufo och historieundervisning ska publiceras. De säger att det är ett komplicerat ärende. För de kan inte se vilken skada intervjuer om ufo i historieundervisning skulle kunna ställa till med. Inte heller juristerna förstår vad som är så skamligt med att historieundervisningens inslag om ufo kommer fram. Det ska vägas mot läsarnas intresse av att få del av informationen och syftet. Ett unikt och nytt studieområde där historiedidaktik om ufo är obeprövat. Kanske därför folk inte förstår syftet. Men varför denna ilska och hemlighetsmakeri?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.