onsdag 16 oktober 2019

Prefekt bekräftar konspirationsteorier på lärarutbildning


Onsdag 16 oktober 2019 fick Historielärarföreningen ett samtal med Mats Greiff. Han är professor i historia och prefekt på Malmö universitet. Han bekräftar att han känner till att blivande historielärare på Malmö universitets lärarutbildning har fått göra källkritiska övningar om konspirationsteorier. Greiff vet inte i detalj i vilka kurser eller för vilka lärarutbildare. Hur han vet att det förekommer berättar Greiff inte.

http://forskning.mah.se/id/lumagr

Hösten 2013 berättade först professor Per Eliasson på dåvarande Malmö högskola, att han och hans kollegor funderade på att införa källkritiska övningar om konspirationsteorier. Men inför frågan från sin dåvarande prefekt Helena Smitt backade han helt:

https://historielarare.blogspot.com/2013/11/malmo-hogskola-kommenterar-kurs-om.html

http://www.nav.mah.se/person/id/LUPEEL

Nu är alltså kurserna som innehåller källkritiska övningar om konspirationsteorier i full gång ändå på Malmö universitets lärarutbildning. Hur länge har de varit det? Det går inte att söka vilka kurser de ingår i. Historielärarföreningen har varit i kontakt med sju olika personer på lärarutbildningen vid MAU, utan att de lyckats få fram vem som vet.

En gymnasielärare i historia berättar onsdag 16 oktober 2019 för Historielärarföreningen, att lärarkandidaterna kommer till praktiken på skolan och berättar att de övat källkritik på konspirationsteorier under studierna på MAU.

Mats Greiff hänvisar till Cecilia Axelsson Yngvéus som är universitetslektor i historiedidaktik vid MAU:

http://forskning.mah.se/id/luceax

Alla på MAU som kan veta svaret, svarar antingen inte i telefon, eller är på möte och avbryter samtalet när de hör frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.