tisdag 8 oktober 2019

Malmö universitet och UKÄ om besök från Historielärarföreningen

Besök från Historielärarföreningen


John Doe

Fre 2019-08-23 14:04


  •  rektor@mau.se

  •  kerstin.tham@mau.se
Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm kontaktade rektorns sekreterare torsdag 22/8 angående ett besök.

Önskar att frivilliga blivande ämneslärare i historia på gymnasiet och högstadiet ska komma till ett undervisningsrum hos er. Gäller ett tillfälle. Ingen inspelningsutrustning för ljud eller bild kommer att användas. Era studenter är och förblir anonyma.

Syfte är att Historielärarföreningens ordförande ska se vilken kunskapsnivå dessa studenter har om historiska, främst militära UFO-incidenter. Men även få studenternas syn på om historieämnet kan eller bör ha inslag om UFO-händelser.  Vilken källkritik behövs. Studenternas egna tankar och frågor ska tas upp i en tvåvägskommunikation under besöket.

Efter en idé som en historieprofessor på Malmö högskola hade. Han undervisade på lärarhögskolan och tänkte starta en kurs om konspirationsteorier om bl.a ufon och hur det källkritiskt skulle granskas.

Resultatet ska för historiskt intresse publiceras på Historielärarföreningens blogg:


Ordförande Thomas Nordholm
040-229388

Han är utbildad historielärare.

Om studenterna eller universitetet inte vill att deras anonyma tankar ska publiceras är det ändå önskvärt med träffen.


Besök från Historielärarföreningen

Rektor - Malmö universitet <rektor@mau.se>
Fre 2019-08-23 14:40
Till: John Doe
Hej,
Vi har tagit emot ditt mail med förfrågan och rektor har vidarebefordrat frågan till prefekten Mats Greiff vid Fakulteten för kultur och samhälle. Han kommer att kontakta dig.
Vänliga hälsningar
Hélena Bogazzi
Rektors sekreterare
Ledningsstaben
Malmö universitet
Nordenskiöldsgatan 1
Niagara
Telefon: +46 40 665 74 24
helena.bogazzi@mau.se


Uppgifter om Malmö universitet


John Doe

Fre 2019-09-06 15:13


  •  registrator@uka.se

  •  rektor@mau.se

  •  kerstin.tham@mau.se
Jag fick i augusti 2019 rådet av Malmö universitet att kontakta en jurist. Jag har valt att vända mig till Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Prefekten Mats Greiff gav ett officiellt svar till Historielärarföreningen, att MAU inte kan arrangera ett möte med studenterna som ska bli historielärare. Det ryms inte inom MAUs uppdrag menade Greiff. Men jag har aldrig bett om hjälp att arrangera. Jag blev ombedd att beskriva syfte inför MAU. Jag vill att MAU ska känna till mötet men att jag ska göra resten. Och om MAU hade gjort något hade det tagit en minut. Därför önskar jag att ni på UKÄ kan reda ut vad som får göras.

Får Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm få ut information av MAU om vilka som studerar till att bli lärare i historia? Får jag gå till deras klassrum och fråga dem efter föreläsningen vilka som frivilligt vill komma till ett möte? Får jag boka in ett möte på MAU, eller måste det ske på studentkåren i deras hus? Om inte,  måste mötet ske helt utanför MAU?

Mötet ska inte spelas in med ljud eller bild. Anteckningar förs. Jag vill se hur studenterna ligger i kunskapsnivå om historiska militära ufoincidenter, samt deras tankar om dessa. Idén kommer från en tidigare professor i historia på gamla Malmö högskolas lärarutbildning. Denna framsynta person hade som tanke att göra källkritiska övningar om konspirationsteorier, däribland ufon. Eftersom den professorn var duktig i historiedidaktik och miljöfrågor samt historia tvekar jag inte det minsta på att han hade det bästa för elevernas ögon. Till och med ville en stor tidning skriva om detta. En stor elevorganisation har uttryckt för mig att de önskar få utbildning i sina klassrum om ufon, för att de är intresserade av miljöaspekterna, tekniken bakom och hur det påverkar fred. Därför vill jag gå vidare och se vad lärarkandidaterna anser om elevorganisationens önskemål.

Prefekten Mats Greiff på MAU säger att det görs källkritiska övningar, dock inte om militära ufoincidenter.

Varför stoppas jag och hur ska jag gå till väga om det är möjligt?

Thomas Nordholm
ordförande i Historielärarföreningen
historielararforeningen@outlook.com


Ditt ärende A-2019-09-9394 hos Universitetskanslersämbetet


Universitetskanslersämbetet <tillsyn@uka.se>

Fre 2019-09-13 10:07


  •  historielararforeningen@outlook.com
Hej

UKÄ:s uppgift är bl.a. att utöva tillsyn över universitet och högskolor. Syftet med tillsynen är att värna om enskilda individers rättigheter genom att kontrollera att universitet och högskolor följer de lagar och förordningar som gäller för verksamheten. UKÄ kan dock inte överpröva eller ändra beslut som fattas av ett universitet eller en högskola. UKÄ utreder heller inte frågor som kan överprövas av en domstol eller av en annan myndighet.

Vad gäller din fråga om du kan få ut information av MAU om vilka som studerar till att bli lärare i historia, är det en fråga om begäran av utlämnande av allmän handling som omfattas av offentlighetsprincipen. Det är MAU som i första hand har att ta ställning till en sådan begäran om utlämnande. Ett beslut av MAU kan därefter överklagas till kammarrätten.

Vad gäller din fråga om att gå till studenternas klassrum samt boka in ett möte på MAU, har Utbildningsdepartementet anfört följande i promemorian ”Anordnande av sammankomst i en högskolas lokaler samt processbehörighet inom högskole- och forskningsväsendet”, daterad den 13 november 1997 (U97/3484/UH och U97/4090/UH).

”Högskolans lokaler disponeras i första hand för undervisning, forskning och annan högskoleverksamhet. Det finns inte någon skyldighet för högskolan att ställa sina lokaler till förfogande för möten el.dyl. som ligger vid sidan av den verksamheten. En högskola är inte heller skyldig att låta utomstående få tillträde till möten som äger rum i högskolans lokaler. Således utgör lokalerna inte en plats dit allmänheten har fritt tillträde (jfr utlåtande av Riksdagens ombudsman i beslut den 7 juni 1994, dnr 1246-1993). Detta förändras inte av att någon vill utöva t.ex. mötesfrihet.”

Med vänlig hälsning
Sofia Tiberg

OBS! Om du vill svara - ändra inte i e-postmeddelandets ämnesrad eller den angivna svarsadressen.
Ärendenumret kopplar svaret direkt till ditt ärende.

Universitetskanslersämbetet/The Swedish Higher Education Authority
Box 7703, Löjtnantsgatan 21
SE-103 95 Stockholm, Sweden
Tfn/Phone: +46 8 563 085 00
http://www.uka.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.