söndag 27 oktober 2019

Läsare undrar var pengar till ufoarkiv tar vägen


"Lör 2019-10-26 01:54
Oj!
spin[1].gif
Ja, har sett att det är fler och fler som har vaknat upp nu...Men långt ifrån alla.
De flesta verkar tro att han är någon slags gudom som mänskligheten inte klarar
sig utan helt enkelt, och hyllar honom som en sådan. De är förtrollade.

Lycka till i fortsättningen! / ....... ..........

PS. 
Från C. S. blogg;  " Nu hann jag inte sitta där hela tiden utan gick runt och samlade in pengar till AFU (som gav 2.900 kronor)innan klockan blev 21.30 och jag var tvungen att gå upp på rummet."


Jag har hela tiden undrat var dessa pengar tog vägen, när jag läste den meningen, men såg att han
nu som först skrivit dit "till AFU".
Trodde först att de kanske var till hans nästa dryckesresa.
Vilka kursledare går runt bland deltagarna och samlar in pengar?
Har aldrig hört på maken!! 
Hade jag varit där och han hade börjat samla in pengar då hade jag lagt benen på ryggen och stuckit,
krävt tillbaka både kursavgiften och resekostnaderna! Helt otroligt. Sektvarning.
D.S."


Kära läsare!

AFU är en stiftelse och därför saknar allmänheten inblick i vart pengarna tar vägen. Archives For the Unexplained och UFO-Sverige blandar varandras verksamheter så att insyn försvåras.

"Not 2 Erhållna gåvor och bidrag 2016 2015 Gåvor Övriga gåvor 384 591 Summa 384 591 Bidrag statliga bidrag 1519 479 Summa l 519 479"

Källa:
Stiftelsen Arkivet för det Oförklarade årsredovisning för räkenskapsåret 2016:
http://www.afu.se/afu2/wp-content/uploads/2018/01/AFU_Economy_reports_2016_in_Swedish.pdf

Org.nr 825002-9215

Här ses att AFU 2016 erhållit 1 500 000 kronor i statliga bidrag. Hur många miljontals kronor som erhållits i bidrag av skattebetalarnas pengar genom åren visas inte upp.

På UFO-Sveriges hemsida framhålls i stället att föreningen inte tar emot några bidrag alls, trots att organisationen sitter ihop med AFU:

https://www.ufo.se/index.php/om-ufo-sverige/faq


Stiftelen AFU står under tillsyn av länsstyrelsen i Östergötland. Det är dit man ska vända sig om man vill att myndigheten ska syna AFUs verksamhet. I årsredovisningarna står även vilken revisor AFU använt sig av. Men revisorn har bara ansvar så långt att uppgifterna som lämnats är korrekta. Där framgår även vilka som sitter i AFUs styrelse som skrivit under. En del av dem ingår även i UFO-Sveriges styrelse. Flera i styrelserna åker iväg på resorna tillsammans.


Vissa privatpersoner har skänkt upp till 500 000 kronor till AFU. Om dessa pengar gick till resor framgår inte. Här kan du se en lista på alla sponsorer och deras namn åren 1993 till 2018. Vet inte var kursdeltagares donationer som du beskrev bokförs så småningom:

http://www.afu.se/afu2/wp-content/uploads/2018/11/AFU_Sponsorships_1993_2018.pdf


Vilka avdrag medlemmar i AFU kan ha gjort för sina resor ligger hos Skatteverket. Vet inte hur avdragen påverkas om det är flera i bilen på deras resor. Eller hur avdragen godkänns av Skatteverket om även drycker som visas upp på bilder köps upp på vägen genom Europa. Vet inte om det kan betraktas som studieresor. Oklart också om någon drar av för resor för att kunna skriva böcker blandas ihop med resor för att hämta fler böcker utomlands till AFUs arkiv. Har ufo-arkivet växt för att resorna kunnat dras av?

Om det är resor för att kunna skriva böcker om ufo, är det märkligt att så mycket tid av "studieresorna" ägnas åt att beskriva i bloggtexter vilka färjeturer, klockslag, måltider, ölmärken, sovplatser etcetera som använts. Ska det utgöra dokumentation? Eller talar det tvärtom emot att syftet skulle vara studieresor inför hobbyverksamhet att skriva böcker? Det har även förekommit en hel del taxikvitton, arvoden för föreläsningar samt reseersättningar. Oklart hur dessa redovisats.


Det är numera lag på att stiftelser ska stå med i register, men om det påverkar insynen är oklart:

https://www.allabolag.se/8250029215/stiftelsen-arkivet-for-det-oforklarade-afu

https://www.stiftelsemedel.se/stiftelsen-arkivet-for-det-oforklarade-afu/


Stiftelsen AFU har märkligt nog en butik för försäljning:
https://www.afushop.se/store

Föreningen UFO-Sverige har passande nog också en butik som ligger på stiftelsen AFUs hemsida:
https://www.afushop.se/store/category/ufo-sweden-shop-238682


En medlem i AFUs styrelse har dessutom redovisat på sin blogg att Skatteverket haft tre olika synsätt på hans avdrag. Att bevilja avdrag för inga resor, hälften av resorna och samtliga resor. Antingen saknar Skatteverket tillräcklig insyn för att göra en korrekt bedömning. Eller så är AFUs resor förvillande i hur de redovisas. Inget av alternativen låter betryggande.

Det förekommer ersättningar betalda både hem till enskilda personer, samt till AFUs konto och till UFO-Sveriges konto. Hoppas att inget blandas ihop. I alla fall klagar AFUs ordförande på att SVT blandar ihop AFU och UFO-Sverige:

"Nio minuter in i programmet dyker Anders Liljegren upp även om redaktören en här gången lyckats vimsa till hans tillhörighet med ”UFO-Sverige” och inte ”AFU”. Ni kan se en skärmdump ur programmet här ovan."

Citat ovan från csblogg 28 oktober 2019:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=58349

Skärmdumpen med förväxlingen:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2019/10/andersafu191027.jpg


Tycker faktiskt som du kära läsare, att kursdeltagarna ska få reda på om pengarna går till arkivet hos AFU, AFUs resor eller både och. Hittar inga offentliga uppgifter om hur AFUs resor finansieras. Och som du skriver i ett nytt mejl, är det anmärkningsvärt hur en medlem i AFUs styrelse till och med flera gånger samlar in pengar till AFU från taxichauffören han åker med.

När AFU får vara med i TV-rutan hävdas att deras ufoarkiv är unikt i världen. Det kan lika väl vara så att arkivet inte behövs för att information om dessa fenomen kan sökas digitalt sedan ett antal år tillbaka. Det betyder att AFU får in mycket material för att det saknar värde. Folk skänker gamla VHS-band som saknar värde, böcker och serietidningar som saknar värde till AFU. Sedan avkrävs skattebetalarna finansiera arkiveringen med miljontals kronor genom åren.


En del av resorna utomlands går samma väg och har samma destinationer som några år tidigare. Kan sådana AFU-resor räknas som att de behövs för att skriva böcker? Det verkar inte som seriösa bokförlag är intresserade av att ge ut böckerna från AFU eller UFO-Sverige, då flera hamnar på serieförlaget Semic.


Att AFU har världens största ufo-arkiv i Norrköping som media hyllar, kan man i alla fall se via årsredovisningarna har byggts upp delvis av statliga bidrag. Förutom av delvis gratis arbetskraft:

"I dag har jag tillbringat större delen av dagen på AFU i Norrköping och ätit lunch med Anders Liljegren, Håkan Blomqvist, Tobias Lindgren och nye Fas 3-anställde Håkan Bengtsson."

Citat ovan från csblogg 15 augusti 2012:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=19801

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.