måndag 21 oktober 2019

Källkritik om konspirationsteorier kan förekomma på universitet


Historielärarföreningen fick idag måndag 21 oktober 2019 ett samtal med David Rosenlund. Han är universitetslektor på Malmö universitet och har doktorerat:

https://mau.se/personer/david.rosenlund/

David Rosenlund är kursansvarig för kursen Historia i teori och praktik. Den ingår i lärarutbildningens historia och lärande för blivande ämneslärare på gymnasiet i historia:

https://edu.mau.se/sv/Course/HL725C

David Rosenlund har själv undervisat på kursen och är väl insatt. Han säger att det kommit upp att elever i skolåldern på gymnasiet burit på frågor om konspirationsteorier. Då har Rosenlund föreslagit sina lärarkandidater, att det kan vara bra att använda källkritik som svar till gymnasieeleverna. Den källkritiska metoden som används i Rosenlunds undervisning har till exempel handlat om upplysningstiden.

Rosenlund nämner att inga övningar i hans kurs på MAU handlat om ufo. Inga källkritiska övningar har heller utspelat sig i så modern tid som ufo under efterkrigstiden. Inga lärarkandidater har heller tagit upp frågor om ufo.

David Rosenlund har undervisat i kursen i tre år på MAU och känner inte till att något tema om konspirationsteorier förekommit. Inte heller har han hört om något sådant förslag på MAU innan hans tid, att införa en kurs om konspirationsteorier för att öva källkritik med blivande lärare i historia.

Rosenlund har godkänt att Historielärarföreningen publicerar uppgifterna han lämnat på den här bloggen. Han ser inte att det skulle innehålla något känsligt och kontroversiellt. Historielärarföreningen håller med om det och sänder bloggpostlänken för kännedom till honom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.