lördag 12 september 2020

Anonym polis berättar om upploppen mot Stram Kurs koranbränning


för 31 minuter sedan - Orsaken var att den danske politikern Rasmus Paludan hade ansökt om tillstånd om att bränna koranen på Rosengård. Något tillstånd medgavs aldrig, men det ...
för 35 minuter sedan - Orsaken var att den danske politikern Rasmus Paludan hade ansökt om tillstånd om att bränna koranen på Rosengård. Något tillstånd medgavs aldrig, men det ..

Källa, Expressen 12 september 2020:

https://www.expressen.se/kvallsposten/polismannens-egna-ord-efter-upploppen/



SKÅNE: REFLEKTIONER FRÅN ETT UPPLOPP

Det var för två veckor som Magnus, som SPT-polis* sedan starten av konceptet år 2005, fick besked om att han skulle kunna bli uttagen till en särskild händelse senare under veckan. Orsaken var att den danske politikern Rasmus Paludan hade ansökt om tillstånd om att bränna koranen på Rosengård.

Något tillstånd medgavs aldrig, men det fanns trots det farhågor om att det skulle kunna bli oroligheter. Så var läget också under fredagen när Magnus, tillsammans med kollegor från övriga södra Sverige, kommenderades ner till Malmö.

Dessvärre blev det, som bekant, våldsamma ordningsstörningar i Malmö. Detta efter att filmer på en koranbränning hade lagts ut på internet och efter en icke tillståndsgiven manifestation i Malmö där bland annat det sparkades "boll" med en koran.

- Först var det väldigt lugnt men sedan inträffade något som jag egentligen bara kan beskriva som ett regn av sten och andra föremål i hela fyra timmar. Jag har faktiskt aldrig varit med om att det var så ihållande under så lång tid, säger Magnus som till vardags arbetar på Utredningsjouren.

Förutom haglande sten byggdes det också upp barrikader av brinnande bildäck och lastpallar. Stämningen var stundtals mycket aggressiv och faran med skador på både polispersonal och fordon var överhängande.

- Mycket av den sten som kastades på oss var delar av plattor med vassa kanter. Att ingen blev allvarligt skadad är ett under och mycket av det kan jag tacka den utrustning som vi hade, både i form av uniform och fordon, säger Magnus. 

Till och med några av polisens tungt säkrade fordon fick bland annat rutor sönderslagna vilket säger lite om kraften i angreppen. Men Magnus menar också att själva insatsen sköttes mycket professionellt, från början till slut: 

- Jag måste säga att alla beslut som togs av chefer på olika nivåer och den tilltro samt förtroende som vi kollegor har för varandra gjorde att vi kunde klara av situationen på ett riktigt bra sätt. Sedan får nog uppföljningar göras för att ta reda på om vi på polisen exempelvis skulle behöva mer och annan utrustning för att hantera sådana här våldsamma situationer.

En annan sak i sammanhanget som han vill lyfta fram var alla de goda krafterna i samhället som också var på plats den aktuella helgen.

- Det var en hel del boende i närområdet som gjorde mycket för att stävja och dämpa oroligheterna. Bland annat fanns de ju flera personer som på lördagsmorgonen plockade bort barrikader och annat bråte från platserna där det varit sammanstötningar.

40 intensiva timmars kommendering och anspänning tog ut sin rätt. Varken han eller hans kollegor skadades fysiskt. Magnus behövde nästan en vecka för att komma i fas igen. Den aktuella helgen skulle han istället kört sina egna och andras barn till fotbollsträningar och umgåtts med familjen. Av detta blev det alltså inget.

- Nej, så är det att vara polis förstås och tack och lov har jag en förstående fru och bekanta som förstår att jag var beordrad. Men den här kommenderingen i Malmö kommer jag sent glömma och jag kommer alltid komma ihåg hur imponerad jag blev över kollegornas arbete och ett väl utfört uppdrag.

* SPT= Särskild Polis Taktik vilket används vid större ordningsstörningar. Ibland lite slarvigt benämnt i olika sammanhang som "kravallpolis"
.
FOTNOT. På grund av hotbilden mot vår polispersonal har Magnus, (som heter något annat), bett att få vara anonym."

Källa, Nordvästra Skånes polis 12 september 2020:

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/posts/3966450830038149


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.