På Internet är det flera som undrat över hur Sydsvenskan fick reda på vilken politiker det var som privatperson och pappa skrev mejl till Polhemskolans historielärare och rektor i Lund.
Först kan det tyckas oviktigt. Med tanke på konsekvenserna kan däremot motivet vara intressant. Även vem som tipsade om något motiv kan utläsas utifrån vad just den personen hade att vinna.
Historielärarföreningen tar gärna mot tips med mejl om vilken person som tipsade Sydsvenskan och varför. Vi begär inte ut uppgifterna av Sydsvenskan som har källskydd.
Att Sydsvenskan skrev sin artikel kan vara lätt att förstå då tidningen insåg att den skulle få stor uppmärksamhet. Eftersom Sydsvenskan väntade att skriva till en vecka efter rektorns artikel i Skolledaren, tror HLF ej att Sydsvenskan gjort fyndet själv. Inte heller sitter journalisterna på SDS redaktion och läser Skolledaren.
HLF tror inte heller att någon av de fyra inblandade tipsade Sydsvenskan av skälet att de senare haft en del att förlora alla fyra var och en:
Eleven har mottagit hot och anser att stämningen på Polhemskolan blivit dålig, i vilken miljö hon själv tvingas vistas i och är i beroendeställning till sin historielärare för betyg och han är hennes mentor..
Pappan har från början använt sin privata mejl. Hade han velat få uppmärksamhet hade han kunnat använda sin e-post som politiker. Pappan har enligt sig själv fått artiklar som snedvridit vad han haft för avsikt att nå ut med och felaktigt anklagats för att hota läraren.
Läraren har innan Sydsvenskans artikel på Twitter skrivit att han är tveksam till att politikern bör namnges så länge eleven går kvar på skolan. Dessutom har historieläraren tvingats begränsa sin Twitter för utomstående. Vad som hänt i klassrummet därefter har anmälts till Skolinspektionen där historielärarens "skämt" ingår då eleven känt sig mobbad.
Rektorn valde att ej namnge politikern i Skolledaren. Kanske kunde han räkna ut att politikerns namn ändå kunde komma fram när han valde att skriva artikeln i Skolledaren. Däremot inte att hans eget agerande skulle anmälas till Skolinspektionen.
HLF utesluter ingen, men pekar på att det är mindre troligt att någon av dessa fyra inblandade skulle ha tipsat Det är inte heller säkert att den som tipsat Sydsvenskan haft något ont motiv. Konsekvenserna kan ha skenat iväg. Den som tipsade Sydsvenskan får gärna höra av sig och mejla HLF om sitt motiv, antingen med sitt namn och titel eller anonymt. HLF tar tacksamt emot mejl om någon annan vet vem som tipsade Sydsvenskan. Inte någon tro, utan belägg som visar vem det var. Det kan röra sig om en helt ointressant person med ointressant motiv. Emellertid kan det röra sig om en person med nyckelroll och ett hedervärt eller djävulskt motiv utifrån vilket perspektiv man har.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.