söndag 22 augusti 2021

Stor uppmärksamhet när Polens regering betalar utställning med konstnären Dan Park

 

för 2 dagar sedan — P. Bernatowicz o ekspozycji „Sztuka polityczna”: to nie jest wystawa konserwatywna czy prawicowa. PUBLIKACJA: 21.08.2021 Kultura i sztuka. Dyrektor CSW ..

Översätt den här sidan


"PAP: Det har anklagats i media att bland författarna till verken som kommer att presenteras på utställningen "Politisk konst" finns konstnärer som har dömts för att bära till exempel nynazistiska symboler eller verk på rasistiska teman . De nämnde främst svensken Dan Park och dansken Uwe Max Jensen. Hur kommer du att hantera dessa anklagelser?

Piotr Bernatowicz: Utställningen visar verk av två konstnärer som dömdes till domstol för presentationen av sina verk och konstnärliga handlingar. En av dem är den vitryska konstnären Ales Pushkin, som upprepade gånger dömdes i vitryska domstolar för att han presenterade sin konst, och anklagades också för att främja nazismen. För närvarande sitter Ales Pushkin i fängelse, så tyvärr kan han inte komma till öppningen på Center for Contemporary Art. Sedan mars har han suttit häktad på anklagelse om att ha presenterat konst som skulle främja nazistiskt innehåll. Han riskerar 12 års fängelse. Han befinner sig i en mycket svår situation, även om han är en av de viktigaste samtida vitryska konstnärerna.

Den andra skaparen är den svenska gatukonstnären Dan Park, som främst arbetar i sin hemstad, Malmö. Även han dömdes för att ha ställt ut sina verk. Intressant nog tog domstolen i sina domar inte hänsyn till möjligheten att tolka hans verk, helt avvisar sammanhanget och betydelsen av dessa verk, medan hans verk varken är rasistiska eller nazistiska. Det är sant att Park provocerar och använder olika symboler, inklusive kontroversiella symboler från totalitära regimer, men innebörden av dessa verk är helt annorlunda. De vänder sig inte till några minoriteter, eller ras- eller etniska grupper - de riktas mot den svenska regeringens politik, men också mot andra västländer. Först av allt, i politiken för tillfredsställelse, dvs överdriven lättnad i förhållning till brott som begås av företrädare för minoriteter,av invandrare. I själva verket är det Dan Park som kritiserar rasism, det vill säga privilegierar vissa etniska eller rasgrupper framför andra. Märkningen av Park som nazist, rasist och antisemit tjänar till att driva honom ur den offentliga debatten eftersom den bryter mot tabun i samtida västerländska samhällen. Och ska samtidskonst inte kränka tabubeloppet?"


P. Bernatowicz o ekspozycji „Sztuka polityczna”: to nie jest wystawa konserwatywna czy prawicowa | dzieje.pl - Historia Polski

l

för 3 timmar sedan — Piotr Bernatowicz om utställningen ”politisk konst” är inte en konservativ ... PAP: i media finns anklagelser om att bland skaparna till de verk som kommer ...

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=pl&u=https://dzieje.pl/kultura-i-sztuka/p-bernatowicz-o-ekspozycji-sztuka-polityczna-nie-jest-wystawa-konserwatywna-czy&prev=search&pto=aue

"

Piotr Bernatowicz om utställningen ”politisk konst” är inte en konservativ eller högerutställning. Detta är inte en utställning hur konservativa eller högern försöker presentera den. På ett pluralistiskt sätt kommer han att eliminera olika försök att presentera detta ämne, som är politisk konst, berättar för PAP om utställningen Political Art, chef för Center for Wspotcznej Art i Warszawa, Dr Piotr Bernatowic. PAP: Vilken idé antar du under förberedelsen till utställningen Political Art, som öppnas den 27 augusti på Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle i Warszawa?"

Källa 21 augusti 2021.

Piotr Bernatowicz o wystawie "Sztuka polityczna": to nie jest wystawa konserwatywna czy prawicowa | Polska Agencja Prasowa SA (pap.pl)


Piotr Bernatowicz o wystawie "Sztuka polityczna": to nie jest wystawa konserwatywna czy prawicowa (wywiad) - społeczeństwo (wnp.pl)


Läs mer om utställningen på Dan Parks blogg där artikeln översatts från polska till svenska:

http://lidlday.blogspot.com/2021/08/piotr-bernatowicz-om-utstallningen.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.