söndag 20 februari 2022

Polisen hemlighöll var riksdagskandidat Rasmus Paludan skulle tala

 

Det berättar polisen för Historielärarföreningen lördag 19 februari 2022. Polisen visste i förväg var i Malmö som Rasmus Paludan skulle valtala. Men polisen valde att hålla platsen hemlig för allmänheten tills de själva var på plats. Det är polistaktik. På så vis skyddar man objektet Paludan lättare mot attentat samt hans valtal mot sabotage. Fördelen för Paludan blir ökad säkerhet. Nackdelen för Paludan blir att färre personer kan se hans tal. 

Till Värnhemstorget i Malmö anlände därför cirka 200 personer som åskådare efter en timma. Talet kunde ha tiofaldigats om platsen varit känd tidigare. Folk som råkar gå förbi stannar och någon enstaka skriver ut det på sociala medier. Några alerta hinner ta sig dit. 

Paludans valtal där han bränner Koranen är så kontroversiella religionshistoriskt. Att det går till så här i motsats till när andra partiledare talar och de som vill lyssna vet i förväg var de ska gå och polisbevakningen kan vara mindre. Fast att många fler kommer på andra partiledares tal. 

Alltså är det polisen i Sverige som avgör att få kan ta del av Paludans valtal. Hans valturné kommer sannolikt att se likadan ut i andra svenska städer, att polisen hemlighåller för svenska väljare vad de får veta och kan se. Både om de gillar Paludan eller ogillar Paludan och vill protestera. Om allt vore helt öppet och demokratiskt skulle polisens nota bli alltför stor för polisbevakning i Paludans fall. Målet för polisen är att använda få resurser och kunna summera via sin presstalesperson att allt gick lugnt till. Nu vet vi varför det gick lugnt till. Det var meningen att så få som möjligt skulle kunna komma.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.