torsdag 14 november 2019

Intervju med utbildningsutskottets ordförande


Idag fick Historielärarföreningen en intervju med utbildningsutskottets ordförande. Hon heter Gunilla Svantorp och sitter i Sveriges riksdag:

https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ledamot/gunilla-svantorp_434f8fc8-eb9d-4364-99f6-63f1ef873561

Svantorp får frågan torsdag 14 november 2019, om hon anser att ufo kan platsa i historieundervisningen för efterkrigstiden. Detta för att eleverna ska lära sig om miljövänlig teknik, fossilfria bränslen och antigravitation samt om hur ufon rör sig runt militära anläggningar och stänger ner kärnvapenstridsspetsar i fredssyfte.

Svantorp svarar att hon inte kan något om ufo och därför inte kan tycka något om det. Hon anser att det är en fråga för lärarna och Skolverket som skriver kursplanerna. Svantorp menar att det inte är en fråga som politiker ska lägga sig i. Hon hänvisar till att kursplanerna i historia är ute på remiss nu.

Historielärarföreningen berättar att det finns historiker i USA som forskat om ufo under efterkrigstiden. De har funnit intressanta vittnen och dokument. Då blir Svantorp nyfiken och säger att det skulle hon vilja lära sig mer om. Just det är poängen, replikerar Historielärarföreningen. Det saknas om ufo i historieämnets kursplaner och då lär sig ingen om det som de kanske skulle vara nyfikna på och ha nytta av.

Historielärarföreningen berättar vidare om det motstånd som möter den som vill ha in ufo i historieläroböckerna och i historieundervisningen. Till och med källkritiska övningar om ufo under efterkrigstiden möter motstånd från ämnesföreningen i historia.

Historielärarföreningen berättar för Svantorp att lärarna i Sverige inte kan komma åt kraschad ufo-teknik inlåst i USA, men kan undervisa i Sverige om det som läcker ut så att våra elever ska få ett försprång. Svantorp svarar att hon ska ha det i åtanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.