måndag 11 november 2019

Ufopodden ljuger om statsbidrag


"Skötte lite mejl under dagen också och blev bokad att sitta med i en paneldiskussion kring Ufopodden i P3 i februari nästa år."

Citat ovan från Clas Svahns ufoblogg torsdag 7 november 2019:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=58512


Historielärarföreningen fick fredag 8 november 2019 tag på producenten till Ufopodden. Hon heter Emelie Rosenqvist och arbetar på Sveriges Radio Drama för P3:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5056&artikel=6617505


Emelie Rosenqvist säger att de vänt sig till AFUs ordförande Clas Svahn för att använda deras ufo-arkiv i Norrköping. Det heter Archives For the Unexplained och förkortas AFU. Rosenqvist påstår i samtalet att AFU inte tar emot statsbidrag.


Historielärarföreningen berättade då för Ufopoddens producent att Stiftelsen Arkivet för det Oförklarade enligt årsredovisningen på sidan 5 för räkenskapsåret 2016 erhöll hela 1 519 479 kronor i statliga bidrag:

http://www.afu.se/afu2/wp-content/uploads/2018/01/AFU_Economy_reports_2016_in_Swedish.pdf

Historielärarföreningen läste även upp de offentliga uppgifterna från länsstyrelsen i Östergötland. Där står att AFU år 2018 erhållit 442 000 kronor i bidrag:

https://historielararna.blogspot.com/2019/11/afus-bidrag-och-gavor.html


Rosenqvist svarade då att det hade hon ingen aning om. Hon berättade vidare att Clas Svahn hjälpt Ufopodden med research som underlag till deras berättelser. Hon sa inte om han fick betalt och i så fall hur mycket. Ufopodden ställer därefter ihop fiktiva berättelser baserade på verkliga vittnesmål från personer som velat berätta.

Ufopodden tar enligt Rosenqvist inte ställning i ufofrågan alls, om det verkligen existerar ufo eller inte. Historielärarföreningen undrar då hur tvkanaler som Discovery channel och History channel kan leta fram bevis i form av vittnen och dokument från militärer och forskare. Rosenqvist säger att det är inte Ufopoddens mål, utan den vill dramatisera.

Rosenqvist påstår att Ufopodden inte kan ta ställning till om ufo finns eller inte eftersom det handlar om public service. Därför ser hon att amerikanska kanaler kan ta fram bevis i sanningsfrågan, men inte Ufopodden i Sverige. Historielärarföreningen ser det som ett ställningstagande från Ufopodden. Samma ställningstagande som UFO-Sverige pådyvlar befolkningen med sin ideologi den tredje vägens ufologi. I samarbetet med Clas Svahn från UFO-Sverige basuneras den tredje vägens ufologi ut i Sveriges radios Ufopodden med budskapet att vi inte vet om det finns riktiga ufon.

Det är orimligt att public service som betalas med skattepengar ska ha lägre ribba än kommersiella History channel som kommer närmre sanningen. Historielärarföreningen jämför med att UFO-Sverige inte letar där bevisen finns, men det gör forskare i USA och England. UFO-Sverige samlar bara på berättelser utan urskiljning för att bygga upp sitt ufo-arkiv med hjälp av AFU som de använder som resebyrå.

Historielärarföreningen frågar även Rosenqvist varför de använder sig av AFUs ufo-arkiv, när Clas Svahn påstår att det inte innehåller ett enda bevis för att ufo från andra planeter, tider eller dimensioner existerar. Rosenqvist förstår ifrågasättandet. Varför leta i ett arkiv som inte innehåller bevis? Så gör man inte i USA och England.

Historielärarföreningen konfronterar även Rosenqvist med frågan Clas Svahn fick av Historielärarföreningen. Varför fortsätter Svahn att leta bevis efter 40 år när han i världens största ufo-arkiv enligt honom själv inte kan hitta ett enda bevis, och Svahn inte heller någonstans i världen och någonsin i världshistorien finner ett enda bevis för att ufo från andra planeter existerar. Det hörs då ett lågt fniss i andra luren från Ufopoddens producent Emelie Rosenqvist.

Historielärarföreningen frågade om den kunde få sitta med i Ufopoddens paneldiskussion i februari 2020 tillsammans med bland andra Clas Svahn. Detta för att lyssnarna ska få en motvikt till sekten UFO-Sveriges kontroversiella och ovetenskapliga ideologi, den tredje vägens ufologi. Men se det vågade inte Ufopodden gå med på. Därför kommer paneldiskussionen att bli helt partisk och representera en ideologi. UFO-Sverige har flera gånger i media talat med falsk mun. Deras sätt att fara med osanning ska få fortsätta i radio för skattepengar. Den tredje vägens ideologi sprider desinformation i Sverige som inte granskas alls i media.


Så här skriver Ufopodden på sin kontaktsida:

"Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen."

Källa, Sveriges radios kontaktsida 3 juli 2018 för Ufopodden:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5056&artikel=6801993


Historielärarföreningen meddelade Rosenqvist att samtalet skulle skrivas ner och hon protesterade inte. Sara Lundin var 2018 redaktör för Ufopodden enligt sidan på Sveriges radio. Hon arbetar nu med annat och säger idag måndag 11 november 2019 till Historielärarföreningen, att Ufopoddens sida bör uppdateras så att hennes namn stryks.


Ufopodden har tidigare anklagats för plagiat av Clas Svahn:

"Redan våren 2017 kontaktade föreningen Ufo-Sverige Sebastian Krantz rörande plagiat av föreningens bloggar i avsnitt av Ufopodden och Hemsökt, och skickade en faktura på 5000 kronor för upphovsrättsintrång."

Källa, SVT Kultur 4 oktober 2019:
https://www.svt.se/kultur/bauer-media-och-poddskaparna-kande-till-plagiaten-fortsatte-anda


Denna bloggpost har lästs idag måndag 11 november 2019 av både Sveriges Radio och Sveriges Television, enligt Mediacreeper för Historielärarföreningen:

historielararna.blogspot.com *2019-11-11 15:39Sveriges Television AB
historielararna.blogspot.com *2019-11-11 15:04Sveriges Radio AB
historielararna.blogspot.com *2019-11-11 14:57Sveriges Radio AB

Källa:
https://historielararna.blogspot.com/2019/11/ufopodden-ljuger-om-statsbidrag.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.