tisdag 3 maj 2022

Prefekt vid Uppsala universitet vågar inte svara på om beskrivning av UFO-Sveriges arkiv kan ske

 


Historielärarföreningen når prefekten Åse Hedemark måndag 2 maj 2022. Hon vågar inte säga vad som bör finnas med i beskrivningen av UFO-Sveriges arkiv. - Det beror på frågeställningen i uppsatsen, säger hon. Hedemark hänvisar alla ställningstaganden till handledaren Reine Rydén, som är docent i historia.

Rent konkret vill inte prefekten uttala sig alls om någon kritik kan framföras i studenternas uppsats när de ska beskriva AFU i Norrköping de skriver om. Ska läsarna få reda på hur arkivet egentligen fungerar? Eller utelämnas det för att studenterna står i beroendeställning till UFO-Sverige och AFU de intervjuat? - Fri forskning, påstår prefekten. Men är den fri om AFU förhindrar medlemmar i UFO-Sverige att få ut material från arkivet för att de ogillar konkurrens till sin ideologi? Ska inte detta problematiseras alls eller finnas med i en uppsats som handlar om AFU:s arkivering och katalogisering?

Nu vilar ansvaret på opponenten hos Uppsala universitet. Kommer studenterna att beskriva verksamheten i ufo-arkivet som ideell eller skattefinansierad eller både och?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.