fredag 24 juni 2022

Katoliker i Sverige osäkra på blasfemi hos Rasmus Paludan och Stram Kurs Sverige




för 8 timmar sedan  Paludan kan inte appellera till konstnärlig frihet, något som Rushdie och Vilks kunde, utan uppfattas mest som plump. Konsekvenserna blev dessutom brutala i ...


"När nu den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan har börjat bränna Koranen i utsatta områden i Sverige angrips islam – eller möjligen mer avgränsat militant islamism – återigen. Många debattörer pläderar för oinskränkt yttrandefrihet även i detta fall, trots att cirka 300 poliser har skadats i samband med demonstrationerna och omfattande våld har kantat Paludans utspel. Yttrandefriheten får under inga omständigheter begränsas, möjlighet till blasfemi måste vara en skyddad rättighet, hävdar man. 

En försiktig reservation i debatten är dock skönjbar denna gång. Paludan kan inte appellera till konstnärlig frihet, något som Rushdie och Vilks kunde, utan uppfattas mest som plump. Konsekvenserna blev dessutom brutala i förorterna under påskhelgen. Polisen i Uppsala och Stockholm avslog därför Paludans ansökan om liknande manifestationer den 1 maj, med motiveringen att risken för allvarliga ordningsstörningar var för stor, med fara för liv, hälsa och egendom. Detta är med andra ord ett kriterium för att inskränka yttrandefriheten. Hets mot folkgrupp är ett annat.

Det tycks inte finnas en given linje från katolskt håll när det gäller yttrandefrihetens förhållande till blasfemi."


Källa 24 juni 2022:


Rätten att häda inom vissa gränser – Signum


Nyt navn på Roskilde Festival: Rasmus Paludan – Frihedens Stemme


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.