söndag 26 juni 2022

Uppsala universitet avslöjar sekten UFO-Sveriges bluffarkiv lett av Dagens Nyheters murvel

 


"AFU har ett stort deltagarperspektiv genom exempelvis volontärarbete, medan verksamhetens öppenhet gentemot den yttre verksamheten fortfarande är kvar i Cooks första paradigm och är nästintill obefintlig. Det vill säga att AFU som verksamhet arbetar flitigt internt i en miljö där ufo-intresserade erbjuds ta del av materialet som finns i samlingarna medan den utomstående allmänheten får betrakta arkivet på avstånd. Detta tar sig uttryck på flera sätt, dels genom hur arkivet tillämpar och använder arkivpraktiker i sin verksamhet, speciellt i deras ordna och förteckningsarbete, dels i sättet arkiv har upprättat sitt arkivschema. 

I avsnittet Att ordna och förteckna arkivet lyfts frågan hur vidare arkivet tillåter användare att ta del av deras material, och det enkla svaret är ja. Arkivet är öppet för allmänheten, men det är svårt för utomstående användaren att få ta del av det material som finns i deras samlingar eftersom det krävs en förförståelse för vad arkivet och deras samlingar. Utan ett fungerande arkivschema kräver det att användaren har direkt tillgång till hjälp vid besök i arkivet, det finns ingen möjlighet för besökaren att navigera bland deras material utan hjälp från personal. Detta gör att arkivet upplevs slutet snarare än den öppenhet som Cook lyfter i arkivens fjärde paradigm.169 Att arkivet upplevs som slutet kan bero på flera saker, men det återfinns främst i hur arkivet ordnar och sorterar sitt material. 

Genom att använda pertinensprincipen för att kategorisera materialet skapas ett sken av ordning och struktur, där syftet är att tillgängliggöra materialet till människor som intresserar sig för ufo-ämnet.170 PhenCode strukturen som AFU tillämpar för att ordna och förtecknar sitt material, tillåter personalen vid arkivet att sortera och tolka handlingarna utifrån deras personliga förståelse av materialet. Arkivet har inga kriterier för vilket material som kan sorteras in under de olika kategorierna. 

Detta gör att arkivet har makten att tolka och sortera in ufo-fenomenet utifrån en egen förståelse, vilket leder till att användarna inte kan tolka materialet fritt utan förstår materialet genom AFU:s syn på fenomenet. PhenCode öppnar samtidigt upp debatten hur vidare AFU kan anses vara ett arkiv som främja en publik verksamhet, när deras arkivschema snarare är ett hinder än en möjlighet för användarna att nytta arkivet på egen hand."


Källa, Uppsala universitet juni 2022:


Microsoft Word - UPPSATS PETRA 0 LINN.docx (diva-portal.org)


Jag har alltid trott på UFO : Att arkivera det okända och behovet av de enskilda arkivens källmaterial för ökad mångfald i historieskrivningen (diva-portal.org)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.