torsdag 18 februari 2021

Maths Bertell organiserade forskningssamtal om sydsamisk historia

 

"Nätverket Båskoes är en sammanslutning av forskare från Mittuniversitetet och representanter från det samiska samhället. Under terminerna har vi möte en gång i månaden och dessa organiseras av Maths Bertell från Mittuniversitetet och Jerker Bexelius från Gaaltije.

 

Vilka är Båskoes?

 

Forskningsnätverket Båskoes bildades för att stimulera forskningssamtalet kring sydsamisk kultur, historia och samhälle. Från början har nätverket varit en arena för Mittuniversitetets forskare och representanter från det sydsamiska samhällets organisationer. Vid mötena diskuteras och presenteras nyheter och idéer om nätverkets fortsatta utveckling. Ambitionen är att synliggöra den forskning som har gjorts och diskutera och skapa möjlighet för den forskning som ska göras i framtiden. 

Är du intresserad av att vara med, hör av dig till Jerker (jerker@gaaltije.se) eller Maths (maths.bertell@miun.se) för att komma med på sändlistan.

Maths Bertell, Religionsvetenskap, Mittuniversitetet

 

Maths Bertell disputerade 2003 på avhandlingen Tor och den nordiska åskan vid Stockholms universitet, som är en jämförande studie av åskgudar i de fornnordiska, samiska och finska förkristna religionerna. Han har jobbat på Mittuniversitetet sedan 2011."

 

Källa, Mittuniversitetet:

https://www.miun.se/Forskning/forskargrupper/baskoes/natverket/

 

I samma idrottsförening som Maths Bertell verkade statsministerns rådgivare. Denne rådgivare har läst historia på Stockholms Universitet och har arbetat på tidningen Dagens Nyheter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.