torsdag 25 februari 2021

UFO-Sverige använder polisen Ewa-Gun Westford felaktigt

 

I någon slags polemik med Historielärarföreningen tar UFO-Sverige till ett tjuvknep i debatten om tv-serien Tunna blå linjen. HLF har hävdat att den inte är trovärdig. Vi känner till att UFO-Sveriges vice ordförande läser det mesta HLF skriver. UFO-Sveriges vice ordförande trodde han var smart när han nu letat upp den initierade polisen Ewa-Gun Westford som är positiv till polisserien och känner igen sig. Därmed räknar UFO-Sverige med att Westford i erfarenhet ska trumfa HLF:s erfarenhet. 

Det var inte alls detta HLF menade. Dramat är bra och underhållande. HLF ser själv serien för att vi känner igen nästan alla gator och platser. Vi känner också igen karaktärerna och händelserna. Men det är vad som händer när poliserna i serien agerar vi i HLF underkänner. I händelse efter händelse ser vi att poliserna gör val de aldrig skulle ha gjort i verkligheten, bemöter och agerar på vis de aldrig skulle ha gjort i verkligheten. Händelserna är verklighetstrogna, men inte konsekvenserna. Alla som spenderat tid runt polisstationer kan enkelt göra upp detta persongalleri. Alla som läser tidningar och ser på tv kan filmatisera händelserna. De är relativt allmänt kända. Men poliser i verkligheten gör inte de val Tunna blå linjens poliser gör. Det är därför serien inte är trovärdig. Det blir ett stort minus för oss i HLF som tittar när en polis agerar tvärtemot vad som sker i verkligheten. Vårt tittande störs. Vi störs inte alls när vi ser Infiltratören som följer direkt efter. 

Vi tycker att UFO-Sverige utnyttjar Ewa-Guns utsagor på ett orättvist sätt. Hon säger att hon känner igen sig i situationerna och karaktärerna. Hon säger inte att polisernas val är trovärdiga. Vi tror att UFO-Sverige inte märker skillnaden på grund av bristande erfarenhet. Vi i HLF har själv varit på plats samtidigt som Ewa-Gun och iakttagit hur polisen genast ställde relevanta frågor, men hur journalisten på plats misstolkade hela situationen och försökte intervjua HLF i stället. Vi i HLF ställde givetvis inte upp på journalistens intervju. Det var samma sak där. Journalisten såg spelet mellan Ewa-Gun, övriga poliser och HLF, men fick sammanhanget om bakfoten. Slutsatsen blev lika fel som när UFO-Sveriges journalist på Dagens Nyheter drar sin slutsats om Tunna blå linjen:

 

"Jag och Anneli tittade på ett avsnitt ”Tunna blå linjen” igen och den fortsätter att hålla hög kvalitet. Roligt att läsa att Ewa-Gun Westford (som jag intervjuat många gånger) är lika positiv i en intervju. Där har filmskaparna träffat riktigt rätt."

Citat ovan från UFO-Sveriges domän ufo.se onsdag 24 februari 2021:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=64339

 

Polisen Ewa-Gun Westford har jobbat inom kåren i 47 år och har fastnat för succéserien Tunna blå linjen ...
för 3 dagar sedan
3 feb. 2021 — Tunna blå linjen har tagit tittarna med storm. En av dem är Ewa-Gun Westford med över 40 år i polisyrket. Hon hyllar skildringen.
13 feb. 2021 — Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford både skrattar och gråter när hon ser Tunna blå linjen på tv. Hon säger att hon flyttas ...
26 jan. 2021 — ... Tunna blå linjen har hyllats av många, för sina gestaltningar av några polisers vardag i Malmö. Även polisens presstalesperson Ewa-Gun ...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.