söndag 18 december 2022

UFO-Sverige bråkade med Nationalencyklopedin om Roswell

 

Clas Svahn, född 12 april 1958 i Mariestad, och utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg, är en svensk journalist (sedan 1990 anställd vid Dagens ...



för 13 timmar sedan — Clas Svahn på Archives for the Unexplained (AFU) i Norrköping som är världens största arkiv och bibliotek inom ämnena ufo, ockultism, kryptozoologi och ...


"När han fick uppdraget att skriva uppslagsordet "Ufo" i Nationalencyklopedin fick han backning av redaktören för att han inte nämnde Roswell.

- Det är inget viktigt fall, muttrar Svahn, som till slut gick redaktören till mötes."

"Den påstådda ufo-kraschen (egentligen en hemlig spionballong som störtade) skedde 1947. Sedan glömdes allt bort i drygt trettio år tills man insåg att det gick att slå mynt av händelsen."


Källa, Sydsvenskan 18 december 2022 på sidan C11:


Finns sanningen om utomjordingarna i ett arkiv i Norrköping? – Sydsvenskan


Författare: Clas Svahn. Begreppets förändring. I Sverige använde Försvarsmakten länge begreppen ”rymdfenomen” och ”ljus- och ljudfenomen” medan massmedierna ...

"Särskilt intressanta fall

I juli 1947 hittade fårfarmaren William ”Mac” Brazel metall- och balsaträliknande föremål på marken i öknen utanför Roswell, New Mexico, som han överlämnade till den lokala arméflygbasen Roswell AAF. Händelsen, som föregicks av ett stort antal ufoobservationer i trakten under de föregående dagarna, blev upprinnelsen till en rad vittnesmål om att fynden"

"Intresseorganisationer

I Sverige organiserar Riksorganisationen UFO-Sverige ufointresserade sedan 1970 och undersöker ufoiakttagelser som görs av"


Källor:


ufo - Uppslagsverk - NE.se


Särskilt intressanta fall - Uppslagsverk - NE.se


Intresseorganisationer - Uppslagsverk - NE.se


"Sju sidor i Sydsvenskan och köttbullar

I dag publicerade Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads kulturbilagor en sju sidor lång artikel om AFU, UFO-Sverige och filmen ”UFO Sweden” där jag är intervjuad rakt igenom hela texten. Rubriken på papperstidningens förstasida lyder ”Ufo-febern stiger igen” medan nätversionen har rubriken ”Finns sanningen om utomjordingarna i ett arkiv i Norrköping?”.

Artikeln är skriven av Sydsvensks kulturreporter Mattias Oscarsson och är bra även om han kallar ”UFO Sweden” för en film om utomjordingar. Några sådana finns inte i filmen."


Källa, UFO-Sverige 18 december 2022:


Sju sidor i Sydsvenskan och köttbullar | Clas Svahns Blogg (ufo.se)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.