tisdag 10 mars 2020

Ärkebiskopen velar när corona förklarats pandemi


Eftersom ärkebiskopen velar om pandemin har Historielärarföreningen svarat på ärkebiskopens assistent Margareta Langlotts mejl så här:


"Dags skrota påtvingad smittsam handskakning i kyrkan

John Doe

Tis 2020-03-10 23:17


  •  Ärkebiskopen
Historielärarföreningen hade förväntat sig ett mer ansvarstagande beslut från ärkebiskopen i fråga om coronaviruset och smittrisk. Hade Historielärarföreningen enbart velat ha lokal prästs åsikt hade inget mejl ställts till ärkebiskopen. Det är inte att leda Svenska kyrkan och värna om gudstjänstbesökarna, när frågan överlåts till varje enskild präst. Blott ett fåtal församlingar gick klart ut och avrådde från fridshälsningen.

Historielärarföreningen kommer att citera Svenska kyrkans veliga och oansvariga rekommendation som ni skrivit på hemsidan i en ny bloggpost och sända den till Folkhälsomyndigheten. Det är tid att ta ansvar för kyrkobesökarna nu. Det gör inte ärkebiskopen med sitt velande där varje präst tillåts bestämma själv i tider av pandemi. Ska gamla änkor som mist sina makar själv stryka med i corona eller vad är tanken?"


Svarsmejlet ovan till ärkebiskopen föranleddes av följande tre bloggposter:

https://historielararna.blogspot.com/2020/03/arkebiskopens-assistent-svarar.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/03/dags-skrota-patvingad-smittsam.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/03/gor-taby-forsamlings-fridshalsning-till.html


"Dags skrota påtvingad smittsam handskakning i kyrkan

John Doe


Tis 2020-03-10 23:45


  •  nCOV

När läget i Sverige förvärras varje dag vill Historielärarföreningen att Folkhälsomyndigheten i alla fall orienterar sig om att ärkebiskopen fortfarande velar om smittrisken i fridshälsningen. Svenska kyrkan överlåter detta till lokala präster emedan italienska biskopskonferensen föreslagit att församlingarnas fridshälsning undviks:



"den italienska biskopskonferensen har föreslagit att man undviker församlingarnas fridshälsning och att enbart handkommunion praktiseras."

Källa, Signum 26 februari 2020:
http://signum.se/caritas-tacklar-corona-med-allvar-och-humor/


"Präster och andra som tjänstgör vid våra gudstjänster kan komma att rekommendera att nattvarden delas ut på visst sätt, eller att vi undviker att ta varandra i hand. Om du känner dig osäker kan du alltid fråga någon av de tjänstgörande till råds."

Källa för citat ovan är Svenska kyrkans veliga delegering på hemsidan där det är upp till lokal präst att leka herre över pandemin:

https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/coronaviruset-hindrar-inte-gudstjanstfirandet-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.