onsdag 25 mars 2020

Utrikespolitiska föreningar tar avstånd från UFO-Sverige


3 september 2019 fick en ledamot i styrelsen för UFO-Sverige en förfrågan. På sin blogg skriver han den dagen att Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet ville bjuda in honom för ett föredrag. Han tackade nej, eftersom han inte fick betalt:

"Under fotbollsmatchen fick jag också en förfrågan från Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet om att komma dit och hålla föredrag. Men det funkar inte att göra sådant som tar en halv dag gratis längre. Jag värderar min tid högre än till noll så det blev inget av det hela."

Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=57445


Historielärarföreningen har idag 25 mars 2020 följt upp vad som låg bakom förfrågan. Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet tar direkt avstånd från att ha gjort någon förfrågan att boka in föreläsaren från UFO-Sverige. Ledamoten i styrelsen för Utrikespolitiska föreningen berättar för Historielärarföreningen att de inte skulle vilja boka in någon föreläsare om ufo från UFO-Sverige eller ufo-arkivet AFU. Han säger att det inte skulle passa in i deras utrikespolitiska  intresse. Rent vetenskapligt skulle det inte heller platsa och han finner tanken på en föreläsning om ufo förkastlig. Det går också till som så att de förslag på föreläsare som kommer upp diskuteras i styrelsen. Han är närmast övertygad om att inget sådant förslag kommit på bordet. Inte heller minns han något sådant. Han tror att det kan ha skett ett missuppfattning och ber Historielärarföreningen kolla med Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping.

Vid Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping är anslaget nästan identiskt. En styrelseledamot där säger att de inte skulle vilja ha någon att föreläsa om ufo. Det skulle inte vara seriöst och inget de anser vara vetenskapligt. Inte heller är det något för deras studentförening som intresserar sig för utrikespolitik. Ledamoten har aldrig hört talas om vare sig UFO-Sverige eller föreläsaren.

Både Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet och Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping finner det märkligt att Vetenskapsfestivalen vid Göteborgs universitet använt sig av föreläsare från UFO-Sverige. Än märkligare att Jönköpings universitet och Högskolan i Skövde gjort det. De tycker inte att det är något dessa tre lärosäten borde förknippas med. De tror att om UFO-Sverige får förfrågan från något lärosäte i Sverige, så måste det ha gått till på ett märkligt vis eller via konstiga kontakter som inte är öppna. Ingen av de båda utrikespolitiska föreningarna i Linköping vill förknippas vare sig med UFO-Sverige eller ufo-arkivet AFU. 

Historielärarföreningen har ingen anledning att betvivla att personen från UFO-Sverige fått en inbjudan. Men de båda utrikespolitiska föreningarna säger att de kollar upp bakgrunden hos vem de bjuder in noga, och något om ufo skulle inte hålla. Inte ens om det var en journalist från UFO-Sverige. Eller ens om en journalist från UFO-Sverige skulle tala om konspirationsteorier. Föreningarna känner inte heller till journalisten som påstår sig ha blivit erbjuden att föreläsa ens när hans namn nämns ihop med tidningen. Så de avfärdar att han skulle ha bjudits in som journalist som brukar sammanfatta för sin tidning vad utländska nyhetskanaler skriver. 

De båda föreningarna blir upprörda över att UFO-Sverige kunnat föreläsa inte bara på lärosäten utan även på gymnasier och högstadieskolor ända ner till årskurs 6. Föreningarna oroas över att tusenlappar tickar in till UFO-Sverige genom föredrag på lärosäten. Speciellt eftersom inte föredragen är vetenskapliga och dessutom innehåller rena faktafel. Föreningarna förstår inte hur något lärosäte kan boka in UFO-Sverige. De verkar närmast lättade över att UFO-Sverige inte gästat någon av dem.

Men, det skulle vara intressant för Historielärarföreningen att få reda på om det är sant om någon av de två utrikespolitiska föreningarna i Linköping bjudit in UFO-Sverige. Eller var uppgiften kommer ifrån. Hur resonerade den personen. Om det är sant.

För att se vem som de inte tror bjudit in UFO-Sverige ber de Historielärarföreningen mejla dem. Det kommer att ske för att se om det finns någon som minns eller om allt är missförstånd. Eller om det är någon samarbetspartner typ Folkuniversitetet som ligger bakom inbjudan. 

Historielärarföreningen har inget att vinna eller förlora på om UFO-Sverige föreläser hos en utrikespolitisk förening. Det hela lät bara lite märkligt. Än har det inte gått att reda ut hur det egentligen gått till med inbjudan. Historielärarföreningen nöjer sig än så länge med att konstatera att det inte går att historiskt fastslå hur det gick till. UFO-Sverige berättade aldrig vem som kom med inbjudan. Den kan ha kommit med e-post utan personligt namn. Intressant dock att de båda föreningarna nekar.

Tack till dessa båda föreningar för att ha erhållit deras syn på UFO-Sverige::

https://uflinkoping.se/

http://uflinkoping.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.