söndag 22 mars 2020

Gymnasieelever på café i stället för skolarbete


Historielärarföreningen får in många rapporter och ögonvittnesskildringar om hur caféer och uteserveringar överhopas med gymnasieelever under skoltid. Sedan de förbjöds vara i skolan sitter de i stället och fikar bland allmänheten. Då minskar inte smittrisken. Eller så shoppar de bland allmänheten.

På Lilla Torg i Malmö har några gymnasietjejer slagit upp sina lapptoppar på ett cafébord. De pratar glatt med varandra och tittar inte alls in i datorskärmarna. Kaffe Latten är det enda skolflickorna avbryter samtalet för. De lurar sina lärare med att vara uppkopplade. En chefskock slår larm om att gästerna som försvunnit ersatts av gymnasieungdomar. Runt Skåne är vädret fint och temperaturen varm i veckan. Fenomenet kommer att nå övriga Sverige i takt med våren. Gasolvärmarna skyndar på processen och hjälper eleverna skolka från skolarbetet.

Stäng inte grundskolorna också, för eleverna gör inte sitt skolarbete på distans. Om inte gymnasieeleverna klarar skolarbetet, så gör inte yngre skolelever det heller.

Polisen varnar idag dessutom om att brottsligheten kan öka bland elever som aldrig varit skolmotiverade:



”Ni som coronahetsar om att stänga skolorna, glöm inte barnen i våra utsatta områden. En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås”.

”Självklart inte bra”


Sven Granath, kriminolog och analytiker på polisen, påpekar att vi står inför en unik situation och att mycket blir spekulationer. Vid de situationer där även föräldrarna är hemma från jobbet kan det till och med bli lugnare, enligt honom.
– Men självklart är det inte bra med sysslolösa ungdomar i stor skara i kombination med färre vuxna på gatorna, det säger sig självt att det finns en risk för ökad brottslighet, säger han.
En sak som är viktig att ha med sig är dock att de ungdomar som hamnar i gängkriminalitet ofta redan har problem i skolan.
– Jag tror att det här snarare kan leda till oplanerad brottslighet från uttråkade ungdomar."

Källa, SVT Nyheter Inrikes söndag 22 mars 2020:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronasmittan-stangda-skolor-kan-leda-till-fler-brott?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.