måndag 13 april 2020

Historiker doktorerade om Beatles guru


Onsdagen 8 april 2020 fick Historielärarföreningen ett samtal med universitetslektor Anders Lindh. Han arbetar på Malmö universitet:

"Anders Lindh är fil. dr i historia och fil. lic. i religionshistoria, har gymnasielärarexamen och lärarlegitimation och har tidigare arbetat som lärare på gymnasiet i ämnena religionskunskap, filosofi och svenska. Anders har främst arbetat som lärare i huvudämnet Religion och lärande"

"Främsta forskningsområde är moderna gestaltningar av indisk religion och filosofi i västvärlden."

Källa, Malmö universitet:
https://mau.se/personer/anders.lindh/

http://forskning.mah.se/id/luanli

Historielärarföreningen finner i nuläget inget omedelbart gemensamt arbetsområde med Anders Lindh, men hoppas stöta på honom någon gång i framtiden. Historielärarföreningen vill uttrycka sin tacksamhet till Anders Lindhs forskning om TM och hans upplysning i indisk filosofi och religion. 

Av okänd anledning blev Anders Lindh orättvist påhoppad av Vetenskap och Folkbildning fast hans avhandling gick igenom:

"Fredagen den 17 oktober 2014 ägde en disputation av tvivelaktigt vetenskaplig karaktär rum på fakulteten för Lärande och Samhälle på Malmö Högskola. Avhandlingen framlades i ämnet religionshistoria med inriktning på indiska religioner. Namnet på avhandlingen var: ’”Unity pervades all activity as water every wave”, principal Teachings and Philosophy of Maharishi Mahesh Yogi’, doktorand Anders Lindh. Opponent var Assistant Professor Sue Brown, Maharishi University of Management."

Källa, Vetenskap och Folkbildnings blogg 25 oktober 2014:
https://www.vof.se/blogg/ytterst-tveksam-disputation-vid-malmo-hogskola-rorande-maharishi-mahesh-yogi/

Även Humanisterna hoppade orättvist på Anders Lindh när han gett Sverige sin välbehövliga avhandling om indiskt tänkande:

"Malmö högskola sänker trovärdigheten för hela högskoleväsendet. Den kängan utdelar Patrik Lindenfors, ledamot i Humanisterna. Bråket startade när det visade sig att en avhandling om Beatles favoritguru fått en opponent som själv påstås vara en av guruns mest devota anhängare."

Källa, Humanisterna:
http://humanisterna.se/nyheter/malmo-hogskola-sanker-trovardigheten-for-hela-hogskolevasendet/

Uppståndelsen i Sydsvenskan visade på bristande förståelse för indiskt tänkande:
Mannen i den akademiska stormens öga heter Anders Lindh. Han undervisar på lärarutbildningen och disputerade i fredags med doktorsavhandlingen "Unity pervades all activity as water every wave – Principal teachings and philosophy of Maharishi Mahesh Yogi".
Maharishi Mahesh Yogi blev känd som popgruppen Beatles favoritguru på 1960-talet och är grundare av rörelsen transcendental meditation (TM). TM är en meditationsteknik där mantran upprepas för att skapa kontakt med "djupare skikt i personligheten". Förespråkarna talar om effekter som avspänning, glädje, kreativitet och ytterst fred på jorden. Anders Lindh har utövat TM sedan 1970-talet, då han själv träffade den indiske vishetsläraren."
Källa, Sydsvenskan 21 oktober 2014:
https://www.sydsvenskan.se/2014-10-21/beatles-guru-i-hogskolebrak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.