söndag 5 april 2020

Underlag till Vetenskapsfestivalens vetenskapliga råd


Carl Johan Sundberg är professor vid Karoliska Institutet i Stockholm:

https://medarbetare.ki.se/people/carsun

Han är även ordförande för det vetenskapliga rådet som ansvarar för kvalitetsgranskningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg:

https://vetenskapsfestivalen.se/om-festivalen/sa-fungerar-festivalen/

Carl Johan Sundberg har bett Historielärarföreningen komma in med ett underlag om programpunkten ufo, som han även kan visa för Vetenskapsfestivalens verksamhetsledare Jennie Turner:

https://vetenskapsfestivalen.se/om-festivalen/kontakt/

Historielärarföreningen fick först tag i Åsa Wikforss. Hon är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet:

https://www.su.se/profiles/wikforss-1.184186

Wikforss säger till Historielärarföreningen, att om någon från UFO-Sverige har spridit desinformation på föreläsningar, så bör den personen inte få vara med på Vetenskapsfestivalen. Wikforss påpekar att hon inte längre sitter i Vetenskapsfestivalens vetenskapliga råd, trots att hennes namn står med där. Wikforss är 2019 invald i Svenska Akademin på stol nummer 7:

https://www.svenskaakademien.se/akademien/de-aderton/stol-nr-7-asa-wikforss

Historielärarföreningen övergår därför till att redovisa övrigt underlag som i en del fall kan vara känsliga utsagor. Därför skrivs deras namn inte ut i det här läget. Det vetenskapliga rådet och Vetenskapsfestivalens verksamhetsledare får själv ta reda på vilka personer som anser vad utifrån underlaget.

En kontaktperson hos Vetenskapsfestivalen säger till Historielärarföreningen att alla som föreläser ska vara forskare eller vetenskapsmän. Eftersom Vetenskapsfestivalen 2019 bokade in en föreläsare som varken var forskare, vetenskapsman eller anställd vid ett lärosäte, anser Vetenskapsfestivalens kontaktperson att föreläsaren inte var rätt 2019 och därför inte platsar hösten 2020 heller.

Men, en person i Vetenskapsfestivalens vetenskapliga råd säger tvärtom till Historielärarföreningen. Att om programpunkten om ufo bara på något vis handlar om vetenskap, så spelar det ingen roll alls att föreläsaren inte är forskare eller anställd vid något lärosäte.

Ytterligare en person i Vetenskapsfestivalen får frågan om programpunkten ufo 2019 och hösten 2020. Denna person säger till Historielärarföreningen att sända ett sms om saken. Historielärarföreningen svarar att ett sms inte är en diskussion där följdfrågor kan ställas. Personen svarar att om Historielärarföreningen inte kan sända något sms har vi inte så mycket att säga varandra.

Samtliga personer under kontakt i Vetenskapsfestivalen, samt alla Historielärarförening nått i vetenskapliga rådet säger ungefär samma sak om programpunkten ufo och utomjordiskt liv. Ingen har något minne av att programpunkten kvalitetsgranskats. Som förklaring till varför den slunkit igenom nämns att det är flera hundra programpunkter.

Historielärarföreningen har fått förklara att det är Vetenskap & Folkbildning som bjudit in ufo-föreläsaren från UFO-Sverige. V & F är mycket förtjusta i en ufo-föreläsare som förnekar att det finns bevis för ufo med ursprung i utomjordiskt liv, andra dimensioner eller framtiden.

En person i vetenskapliga rådet får höra att ufo-föreläsaren inte kunnat ge Historielärarföreningen något belägg för UFO-Sveriges ideologi den tredje vägens ufologi. Personen i vetenskapliga rådet menar att det inte gör något att ufo-föreläsaren inte kan redovisa för belägg att utomjordiska ufon inte existerar. Ty det är att jämföra med gudsbevis. Det kan te sig omöjligt att bevisa att Gud inte existerar. Personen i vetenskapliga rådet avslöjar därmed att den inte förstår att ufo inte är en trosfråga. Om farkoster landar, svävar, flyger och kraschar är det något som går att undersöka. På ett helt annat vis än det vi teologiskt menar med en Gud som inte syns och finns överallt. Om amerikanska militären och Pentagon bevisligen studerat ufo, så har de inte gjort det på samma vis som teologiska institutioner studerar Gud. Därför är det rimligt att påpeka det som brist när ufo-föreläsaren inte ens vill berätta hur UFO-Sverige kommit fram till att det inte finns några ufon.

Påfallande många i vetenskapliga rådet hade inte tid att svara på frågor om hur de legitimerar programpunkten ufo.

En i vetenskapliga rådet går in med full styrka och försvarar ufo-föreläsaren. Personen anser att en ufo-föreläsare som förnekar ufo är bättre än en som finner bevis. Det motiverar han med att hans egen vetenskap består av lättillgängliga data. Historielärarföreningen tvingas förklara för honom att historievetenskap inte fungerar som hans vetenskap. Härav krävs andra vetenskaper än hans för att studera ufo. Exempelvis dokument, vittnesmål, motiv och skäl att se på varför nyckelpersoner träder fram trots sekretess.

Historielärarföreningen drar fram exemplet för honom om hur artikeln om ufo-föreläsarens uttalanden om astronauter helt dragits in:

https://www.sla.se/2020/01/29/stort-intresse-for-ufon/

Det ägde rum på Högskolan i Skövde och Historielärarföreningen krävde rättelse på grund av desinformation. Personen från vetenskapliga rådet menade på fullt allvar att det inte spelade någon roll alls om föreläsaren, tidningen eller Högskolan i Skövde spred desinformation om astronauter och ufo. Historielärarföreningen bad personen själv källgranska materialet med astronauternas uttalanden på Youtube. Då blev personen upprörd och sa att om något finns på Internet räknas det inte. Personen krävde av Historielärarföreningen, att en rad forskare först skulle granska samtliga astronauters utsagor. Sedan skulle alla forskarna vara överens om att det var sant det de sa. Historielärarföreningen sa att det inte beviljas knappt någon forskning om ufo i Sverige eller andra länder. Då blev han jätteglad och menade på att Vetenskapsfestivalens ufo-föreläsare inte uttalat sig ovetenskapligt på Högskolan i Skövde, eftersom det inte fanns en stor mängd forskning om vad astronauterna sagt. Att ufo-föreläsaren ljög om vad astronauter sett spelade ingen roll.

Hans resonemang blir absurt, för då kan alla Vetenskapsfestivalens föreläsare säga precis vad de vill i frågor det finns lite forskning om. Det behöver inte vara sant. De stackars astronauterna som med stor risk för sina anseenden berättat, trots sekretessen, om hur de tystats ned om ufon de såg, är inte värda ett ruttet lingon för personen i vetenskapliga rådet. Trots att astronauterna uppvisat mod och gått ut med sina vittnesmål och filmats, för att allmänheten ska få veta hur det egentligen gick till. Något historiker vill ta reda på. Men tydligen inte personen i vetenskapliga rådet på Göteborgs Vetenskapsfestival. Han tycker att ufo-föreläsaren kan få stå och säga precis vad han vill då det saknas tillräcklig forskning. Exakt så fungerar det. Personen kräver att Historielärarföreningen ska stå för ett bevis för ufo från all världens forskare som samtliga accepterar. Innan det är gjort anser han att det är fritt fram för ufo-föreläsaren att säga vad han vill i ämnet ufo på Vetenskapsfestivalen.

Historielärarföreningen lovar att redovisa hur han tänkt och frågar om han vill ha sina utsagor publicerade här. Men då inträffar det märkliga. Personen vågar inte stå med sitt namn. Varför inte stå för sina resonemang? Han vräker ur sig orimliga krav där Historielärarföreningen ska stå för all kvalitetsgranskning medan han själv är anlitad av Vetenskapsfestivalen. Gör jobbet själv!

Vetenskapsfestivalen betalar inte svenska föreläsare. Om V & F betalar ufo-föreläsaren vet de inte. Någon anser att det inte har någon betydelse för motivet att föreläsa är ointressant.

Vetenskap & Folkbildning har för flera månader sedan fått mejl av Historielärarföreningen om programpunkten ufo på Vetenskapsfestivalen. De har valt att inte svara alls på mejlet.

På Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2019 bjöd Vetenskap & Folkbildning in Åsa Wikforss i sin paneldebatt. Samma Wikforss som även hade rollen att kvalitetsgranska Vetenskapsfestivalen då hon satt i dess vetenskapliga råd.

Programpunkten om ufo beskrevs i sin rubrik som något helt annat 2019, nämligen som ett föredrag om det finns intelligent liv i universum. Men efteråt beskrev V & F på sin hemsida att föredraget handlat om ufo. Kan det vara så att V & F försökt lura Vetenskapsfestivalen med en oskyldig rubrik, när de egentligen var ute efter en föreläsning om ufo? Föreläsaren presenterade att han kom från UFO-Sverige när han började tala.

Vetenskapliga rådet har inte förstått eller vetat att ufo-arkivet AFU i Norrköping inte är öppet för allmänheten och att knappt någon forskare kommer dit eller sitter där och forskar. Inte heller hur UFO-Sverige påstår att de arbetar ideellt, medan de talar tyst om de miljontals kronor de tiggt sig till i statsbidrag.

Ufo-föreläsaren påstår sig ha talat med den belgiske piloten som var med under UFO-vågen 1989-1990. Att denne inte såg något betyder att det inte fanns några utomjordiska ufon. Men alla andra piloter som var med då? Vad såg de? Varför har belgiska flygvapnet förklarat att det finns ufo?

Ufo-föreläsaren har spridit desinformation om TV-serien Arkiv X. Slipper ställas till svars för han är ingen forskare. Det har skett på flera ställen. Ett av ställena då han valde att lyfta fram en del som var sann  och utelämna en annan också som var sann, så att slutsatsen rent logiskt blev falsk, var faktiskt på Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2019. Det finns att lyssna till tillsammans med ett föredrag där han framställdes som världsledande kännare av vandrande bord och grodregn.

Dokument med brev mellan Churchill och Roosevelt avfärdar ufo-föreläsaren för att de inte står i Churchills böcker. Men dokumenten har grävts fram efter hans död.

Ufo-föreläsaren och UFO-Sverige vill gärna reducera ufo till att det kan vara något psykologiskt och inget fysiskt och därför finns det inga ufon. Ufo-föreläsaren skryter ofta med att han blivit duktig på vittnespsykologi. Men ingen i UFO-Sverige är psykologer. Sanningen är att de inte vill att det ska finnas ufo. En hel riksorganisation i UFO-Sverige bestående av personer som inte tror på ufo. Varför har de en ufo-organisation då som de ägnar tid åt. Låt en psykolog förklara det! UFO-Sverige har gett ut en fältundersökarpärm. Den som går kursen får betala några tusen kronor. Pärmen inleds med att den kommer att förändra ditt liv. Det påminner mer om vad sekter brukar utlova när de hjärntvättar folk.

Ufo-föreläsaren och UFO-Sverige står för åsikten att inga bevis finns i Sverige för ufo från andra planeter. Historielärarföreningen har undersökt en orsak till varför de kommit fram till det. UFO-föreläsaren har själv tagit kontakt med svensk militär och MUST och erbjudit dem hjälp i ufo-frågan. De har tackat ja för att de haft brist på tid och pengar. Sedan vill ufo-föreläsaren inte hitta ufo och meddelar militären och MUST att UFO-Sverige inte hittat några bevis. Militären och MUST som knappt brytt sig blir sedan intervjuad av ufo-föreläsaren. Då svarar svenska militären och MUST att de inte hittat några ufon. Då går ufo-föreläsaren ut med det och hänvisar till att militären och MUST inte hittat något, trots att det är han själv som amatör som gjort ett fåtal undersökningar.

Ufo-föreläsarens nästintill monopol i Sverige i ufo-frågor slipper vi i andra länder och därför ser ufo-forskning helt annorlunda ut där. I Sverige är den obsolet tack vare UFO-Sverige.

UFO-Sverige påpekar att de hos AFU har världens största ufo-arkiv. Ufo-föreläsaren säger att det inte innehåller ett enda bevis för ufo. Då är det ju ingen poäng att föreläsa om något som inte finns. Inte ens på Vetenskapsfestivalen.

AFU har byggt upp sitt arkiv om ufo med hjälp av arbetslösa och sjukskrivna som varit förvisade dit att sitta i deras källare. När arkivet sedan blivit världens största om ufo kräver de att få föreläsa för skattepengar för att deras arkiv iär störst. De vill behålla det störst för att få fler föreläsningar. Ändå innehåller det inte ett enda bevis. Men det bryr de sig inte om. Skattepengar flödar till AFU och de förklarar att det handlar om folktro. Då är det inte vetenskap och har inte på en vetenskapsfestival att göra.

UFO-Sveriges medlemmar har kommit med flera hot mot Historielärarföreningen när den granskat UFO-Sverige. Det brukar vara intellektuella diskussioner som får avgöra i den akademiska världen. Inte hot. Det är därför ingen självklarhet att detta underlag publiceras. Är det trovärdigt med föreläsare från en organisation där medlemmar hotar de som granskar den. Är det sådana föreläsningar Vetenskapsfestivalen i Göteborg vill ha?

Om nu världens största ufo-arkiv AFU och UFO-Sverige eller dess föreläsare nu på något vis skulle handla om vetenskap. Hur kommer det sig att föreläsaren publicerar böcker på ett serieförlag med underhållningskaraktär och inte vetenskapliga rapporter? I stället släpper föreläsaren bok efter bok med lite anekdoter. Oftast lätta sammanfattningar av vad som redan skrivits i andra länder, fast med hans egna ord så att han kan kalla sig författare. Ibland kryddade med något svenskt exempel så att materialet i boken ska ses som egenproducerat.

Historielärarföreningen har funnit att Vetenskapsfestivalen när det gäller programpunkten ufo 2019 och 2020 fallerar. Därför kommer även Vetenskapsfestivalens partners och Göteborgs-Posten samt andra media att få detta underlag. De kritiska frågorna ställs bäst till Vetenskapsfestivalen. Kontaktpersonerna och vetenskapliga rådet för Vetenskapsfestivalen erkänner själva att de inte kan tillräckligt om ufo och inte satt sig in i frågan då programpunkten godkändes. Förmodligen behandlades ärendet inte alls. Det har varit intressant för Historielärarföreningen att se ytterligare ett exempel i Vetenskapsfestivalen på hur fullständigt okunniga och blåögda personerna är som bokar och släpper igenom någon från UFO-Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.