onsdag 8 april 2020

Samtal om ufo med Vetenskap och Folkbildning


Idag fick Historielärarföreningen ett samtal med Vetenskap och Folkbildnings ordförande. Han heter Pontus Böckman och bor i Malmö. Historielärarföreningen frågade hur VoF tänkte när de bokade in programpunkten ufo på Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2019 och 2020. Böckman förklarade att de bjöd in den de antog var bäst påläst i landet i ämnet ufo. Med tillägget att föreläsaren är objektiv och berättar det vetenskapliga läget om ufo.

Eftersom det knappt finns någon ufo-forskning alla är överens om, så undrade Historielärarföreningen varför VoF alls vill ha med en programpunkt som inte är forskning. Framförd av någon som inte är forskare eller anställd vid något lärosäte. Ingen borde ha skickats för att föreläsa om ufo. Böckman frågade vad Historielärarföreningen borde göra med sin ufo-föreläsare. Historielärarföreningen svarade att det får Vetenskapsfestivalen avgöra eftersom de aktivt ska ta ställning till programpunkten ufo. Antingen underkänns den eller så står den kvar. Den kan strykas på grund av platsbrist. Eller att Historielärarföreningen får debattera med ufo-föreläsaren som VoF beställt från UFO-Sverige.

Frågan om desinformation kontra vetenskaplighet diskuterades. Även vilken syn UFO-Sverige officiellt har jämfört med synen ufo-föreläsaren för fram. Samt hur ufo-föreläsaren väljer ut fakta som antingen är objektivt elller passar hans egen agenda. Det kan också vara så att ufo-föreläsaren har samma syn på ufo som VoF och det är därför de bjuder in honom. Vi diskuterade även varifrån ufo-föreläsaren får sina källor, om de är uppdaterade och varför de mest bygger på böcker. Exempel på ämnen som togs upp var astronauter och Arkiv X.

Böckman och VoF verkade inte ha något uppsåt att sprida desinformation med sin föreläsare. Men de verkade inte heller ha kunskap nog att avgöra om föreläsaren sprider desinformation eller inte. Trots att de lyssnade till föredraget 2019,

Böckman fick avbryta för påsklunch. Historielärarföreningen kommer att höra av sig till honom igen. Alla inblandade vinner på att saken diskuteras, eftersom VoF står för att upplysning är ett pågående arbete. Men varför måste frågan diskuteras? För att bilden som UFO-Sverige och VoF samt SVT sprider är att det inte finns några bevis för ufo alls. Däremot presenteras nya bevis för ufo nästan dagligen i History channel, Discovery channel samt National Geographics tv-kanal. Det är för stor skillnad mellan bilden av ufo i USA och Sverige när det gäller bevisfrågan, för att lämna frågan odiskuterad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.