tisdag 14 april 2020

Vilka tjänar pengar på ufo-iakttagelserna i Vittsjö?


Idag torsdag 14 april 2020 fick Historielärarföreningen en intervju med Pia Jonasson i Hässleholm. Hon var med i Norra Skånes artikel om ufo idag:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2020/04/norraskane200414.png

Jonasson säger att hon berättat om sin egen erfarenhet i tidningen. Hon blev för ett antal år sedan intervjuad av UFO-Sveriges förra ordförande. Det kom med i hans bok UFO – spökraketer, ljusglober och utomjordingar”:

https://www.sfbok.se/produkt/ufo-spokraketer-ljusglober-och-utomjordingar-140872

Jonasson säger att de var många som iakttog föremålet. Det var cigarrformat. Flera andra ögonvittnen i trakterna runt skånska Vittsjö gjorde samma bedömning som henne. Vittsjöfallet från 6 november 1988 är ett av många andra i den boken. Jonasson säger att den utgjorde någon eller några sidor i boken. Jonasson läser upp dagens tidningsartikels slut. Där står att det finns andra möjligheter än att det skulle vara ett ufo. Att det skulle kunna vara något militärt. Jonasson anser att det är för många kanske i artikeln. Själv nämner Jonasson att det kan ha rört sig om ett föremål som någon inte vill erkänna. Det flög och hördes inte alls. Mest såg det ut som en zeppelinare minns Jonasson. Hon trodde det skulle krascha mot huset.

Pia Jonasson säger att Norra Skånes journalist Kristina Höjendal luskat ut att Pia var med i den flera år gamla ufo-boken och därför kontaktat henne. Höjendal hade funnit Jonassons namn i boken. Vad Jonasson minns fick hon ingenting betalt för att vara med i boken. Hon tror att hon själv fick betala en bok för att läsa om sin medverkan. Artikeln i dagens Norra Skåne fick hon heller inget betalt för.

I Höjendals artikel i dagens Norra Skåne framgår att Vittsjöfallet ska dramatiseras till Sveriges radio P3:s Ufopodden. Jonasson vill inte vara med i varken radio eller Ufopodden avslöjar hon för Historielärarföreningen. Hon har inte fått något betalt av Ufopodden och vill inte ha med den att göra.

Frågan Historielärarföreningen ställer sig är vilka som tjänar pengar på ögonvittnena till ufot i Vittsjö 1988?

Först och främst är det journalisten som skrev om händelsen 1988. Därefter journalisten Kristina Höjendal som skrev om ögonvittnena i dagens Norra Skåne 14 april 2020. Sedan är det författaren som skrev om fallet i sin bok. Sist är det Sveriges radio P3:s Ufopodden som livnär sig på ögonvittnena.

Frågan är om det spelar någon roll vad ögonvittnena sett för de som tjänat och fortsätter tjäna pengar på ögonvittnena? En bra story som det går att mjölka pengar ur. Ingen seriös undersökning. Om ufot var militärt, ett naturfenomen eller från någon annan planet spelar ingen roll för de som tjänar pengar på vad andra sett. Historielärarföreningen säger att Pia Jonasson utnyttjas, och hon förstår vad Historielärarföreningen menar.

Det gick även att tjäna pengar på föredrag och foto runt ögonvittnena, vilket framgår av bokförfattarens blogg 2011:

"Norra Mellby. Väl framme möttes jag av ett gäng entusiastiska och mycket vänliga personer: Iréne och Bernt-Ove Kroon och Gunnar Appelqvist var bara några av dem.
Lokalen låg tvärs över gatan från kyrkan och var bra anpassad för att hålla föredrag i. Publiken, kanske upp mot 30 personer, var intresserad och nyfiken och trots paus efter en timme, då det bjöds fika, var det ingen som gick utan alla höll ut fram till också nästa timmes slut. Det är alltid roligt att komma ut till mindre orter och prata. Inte minst när flera i publiken hade haft egna upplevelser, bland annat från kvällen den 6 november 1988 då en rad personer i och omkring Vittsjö, som ligger några mil längre bort, hade sett ett cigarrformat föremål vid golfbanan. Plus en hel del annat.

Jag skrev om händelserna i min bok ”UFO-Mysteriet” där jag också använde en bild tagen av en fotograf på tidningen Norra Skåne så det var roligt när just han dök upp då jag stod och bläddrade i boken men hans bild uppslagen! Med sig hade han en reporter och båda stannade under den första timmens föredrag innan de var tvungna att åka vidare."
Citat ovan från bokförfattaren 23 oktober 2011:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=15458

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.