onsdag 1 april 2020

Vetenskapsfestivalen föreslog debatt mellan Historielärarföreningen och UFO-Sverige


Vetenskapsfestivalen i Göteborg har idag och i förrgår föreslagit olika lösningar på programpunkten om ufo för 2020. Enligt Vetenskapsfestivalen finns det flera förslag som det kan landa i. Antingen ställs programpunkten om ufo in för att den saknar vetenskaplighet. Eller så ställs programpunkten om ufo in för att den inte får plats. Eller så finns programpunkten om ufo kvar med föreläsaren från UFO-Sverige. I så fall kommer Vetenskapsfestivalen att mejla Historielärarföreningen varför programpunkten ufo får finnas kvar. Deras svar kommer att publiceras.

Ett fjärde scenario kom idag. Vetenskapsfestivalen sa att det kan bli en debatt mellan Historielärarföreningen och UFO-Sverige. Historielärarföreningen tackade ja. Vetenskapsfestivalen sa att debatten inte får innehålla en massa beskyllningar utan ska vara en saklig debatt i ämnet.

Historielärarföreningen hälsade Vetenskapsfestivalen att det inte är någon poäng att ställa kritiska frågor till dem om varför de bjudit in UFO-Sverige ifjor 2019 och i år, eftersom samtliga var uppenbart öppna och helt utan motiv till att ha släppt igenom något de inte kände till. Dels förstod de inte att UFO-Sverige var inbjudna av Vetenskap & Folkbildning. Dels har ledningen för Vetenskapsfestivalen delegerat kvalitetsarbetet till sitt vetenskapliga råd. Vetenskapsfestivalen hänvisar Historielärarföreningen till det rådet:

"Vetenskapligt råd säkerställer kvalitet

För att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten i vårt program tar vi hjälp av personer med stor kunskap och erfarenhet i ett vetenskapligt råd.
  • Carl Johan Sundberg (Ordförande), professor fysiologi, Karolinska Institutet
  • Agneta Karlsson, journalist och producent för bl a Pop och Politik
  • Gail Cardew, Director of Science and Education, Royal Institution of Great Britain
  • Georg Kuhn, professor regenerativ neurovetenskap, Sahlgrenska akademin, Göteborgs
    universitet
  • Henrik Ekengren Oscarsson, professor statsvetenskap, Göteborgs universitet
  • Robin Teigland, professor i företagsekonomi med inriktning strategi och digitalisering vid Handelshögskolan i Stockholm
  • Samuel Bengmark, bitr professor, Matematiska vetenskaper och masterprogramsansvarig, Lärande och ledarskap på Chalmers
  • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet
  • Ulrike Rahe, professor i industridesign, Chalmers"
Källa:
https://vetenskapsfestivalen.se/om-festivalen/sa-fungerar-festivalen/


Det är därför bättre att Historielärarföreningen inväntar Vetenskapsfestivalens beslut om några veckor eller någon månad, än att försöka beskriva hur ufo halkat igenom hela urvalsprocessen. Hade Vetenskapsfestivalen utmålats som aningslös, ovetenskaplig och grundlurad i fråga om ufo, så hade det åter blivit ett nytt mejl till UFO-Sverige om hur obehagligt det var att bli ertappad. Och UFO-Sverige hade skrivit ut mejlet och velat använda det som att Historielärarföreningen är otrevlig eller något ännu värre. I stället går Historielärarföreningen ut med att Vetenskapsfestivalen verkligen lyssnar på argumenten, äger frågan själv, avgör själv hur de vill göra och har agerat helt i god tro. Måhända borde deras vetenskapliga råd ha reagerat lite på programpunkten om ufo eftersom det inte är vedertagen vetenskap. Rådet kanske borde redovisa hur de tänkt om det fanns förklaring. Den förklaringen kan Historielärarföreningen tänka sig att begära få ut, efter att Vetenskapsfestivalen beslutat hur de vill göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.