måndag 17 augusti 2020

Malmös gymnasieelever fick sitt busskort idag


Idag 17 augusti 2020 kom busskortet i brevlådan för många elever som börjar gymnasiet i Malmö. Idag måndag 17 augusti 2020 och i morgon tisdag 18 augusti startar skolorna. I södra Skåne finns ett samarbetsavtal som gör att eleverna får söka till vilket gymnasium de vill tvärs över flera kommungränser. Det har lett till att såväl inom Malmö som i södra Skånes kommuner väljer eleverna medvetet gymnasieskolor som ligger så långt bort att de erhåller gratis busskort. Kortet gäller fem vardagar i veckan så länge eleven går i gymnasieskolan, vilket är normalt tre år.

Samarbetsavtalet har utökats så att en del elever åker ända från Småland för att gå i gymnasiet i Skåne. Trots att samma utbildning finns på hemmaplan.

Samarbetet finns till för att eleven ska söka den utbildning den vill. Inte för att öka miljöbelastningen med onödiga resor för att eleverna i realiteten byter skolor med varandra. Speciellt i coronatider innebär detta en samhällsfara med onödiga resor för att erhålla det eftertraktade busskortet och för många tusen elever buss- och tågkortet. Trots att utbildningen finns på gång- eller cykelavstånd.

Historielärarföreningen kommer att skriva till Region Skåne för att få en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.