onsdag 10 mars 2021

Vintergatans Mark Beal intervjuar Martin Gansten som doktorerat i religionshistoria vid Lunds Universitet om hinduisk astrologi

 

Vintergatans astrolog och översättare Mark Beal bor nära docenten Martin Gansten som undervisar i religionshistoria vid Lunds universitet. Båda två är bosatta i stadsdelen Rörsjöstaden i Malmö.


Martin Gansten. martin.gansten ctr.luse | 2020-10-13. Martin Gansten. Docent. Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap; Centrum för teologi och ...
Martin Gansten. E-post: martin.gansten@ctr.lu.se. Docent vid Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap · Min profil i Lunds universitets forskningsportal.
Martin Gansten. Academic pages · Astrology pages · Academic · Astrology.
 

"INTERVJU - Mark Beal samtalar med Martin Gansten

Förra året utkom en doktorsavhandling med titeln Patterns Of Destiny – Hindu Nadi Astrology."

"När jag träffar Martin några dagar senare berättar han mer om den historiska bakgrunden till att astrologin i väst gick från att vara fokuserad på att förutsäga konkreta händelser i den yttre världen till att befatta sig med en subjektiv, inre värld, med fokus på den psykologiska aspekten.

”Det var Alan Leo och hans efterföljare som omformade astrologin till en huvudsakligen psykologisk disciplin. Det skedde därför att – jag tror det var Leo själv som blev fälld i en domstol i England för att han hade gjort astrologiska förutsägelser. Det fanns en lag mot sådana. Det var en rent konkret historisk händelse som gjorde att astrologin började få den här mer mjuka inriktningen, nämligen att man ville undvika att hamna i fängelse."

”Så istället för att säga att du kommer att bryta benet så började man att internalisera alla händelser och allting som horoskopet ansågs uttrycka. Du kommer att känna så här och detta kommer att vara din upplevelse och så viadre."

Källa för citaten ovan:

http://www.astrologi-vintergatan.com/intervju_sida1.htm

 

 

"Patterns of Destiny : Hindu Nāḍī Astrology

ThesisDoctoral Thesis (monograph)"

"Theology and Religious Studies (015017000)

year = "2003",
 
language = "English",
 
isbn = "91-22-02031-4",
 
series = "Lund Studies in History of Religions",
 
publisher = "Almqvist & Wiksell International",
 
school = "History of Religions and Religious Behavioural Science
 
,
Lund University  
Box 117, 221 00 LUND  
Telephone (switchboard): +46-46-222 00 00 
 
Källa:
 
 

 

"Martin Gansten

Min forskning, som är historisk och filologisk i vid bemärkelse, rör två huvudområden: Indiens inhemska religioner – i synnerhet klassisk och modern hinduism – samt den horoskopiska astrologins framväxt och interkulturella spridning. Inom det senare forskningsområdet, som ligger i gränslandet mellan religions- och vetenskapshistoria och är av största betydelse för global idéhistoria, har jag försökt röra mig bortom diskursen om ”västerländsk esoterism” genom att inkludera Sydasiens underutforskade roll samt ett flertal intellektuella miljöer. Mitt senaste större forskningsprojekt (med professor Olle Qvarnström) resulterade år 2020 i min kritiska utgåva och översättning, publicerad med öppen tillgång, av Hāyanaratna (The Jewel of Annual Astrology), ett encyklopediskt verk om sanskritiserad perso-arabisk (tājika-) astrologi författat på 1600-talet av Balabhadra Daivajña, hovastrolog åt mogulprinsen Shāh Shujāʿ."

Källa, Lunds Universitet:

https://www.ctr.lu.se/person/MartinGansten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.