tisdag 2 februari 2021

Filosofiska fakulteten bjöd in UFO-Sveriges vidskepliga arkiv

 

 "I kväll hade jag besök av Cristoffer Olsson som läser idéhistoria vid Linköpings universitet och arbetar med en uppsats om UFO-Sverige. Vi har båda blivit inbokade att på kulturnatten i Norrköping, lördag 24 september, hålla korta föredrag om ufo ur olika perspektiv. Arrangör är Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet. Programmet heter Kampus kultur och ni kan se programmet här."

Källa, Håkan Blomqvists blogg 19 september 2011:

https://ufoarchives.blogspot.com/2011/09/kulturnatt-och-faltundersokarkurs.html

 

"Håkan Blomqvist
– Arkivet för UFO-forskning – unik stiftelse i Norrköping
UFO som modern myt och vetenskaplig gåta. Varför ligger världens största UFO-arkiv i Norrköping? Hur förhåller sig UFO-forskning till det privata och det offentliga? Vad säger myndigheter och vetenskapssamhället? Massmedia och UFO.

Håkan Blomqvist är bibliotekarie på Norrköpings Stadsbibliotek och en av grundarna av Arkivet för UFO-forskning (AFU) 1973. Han är författare till UFO- i myt och verklighet (1993), Främlingar på vår jord – ufokontakter i Sverige (2009), En resa i tiden. UFO-Sveriges historia 1970-2010 (2010).

Christoffer Olsson
– UFO som samtida mytbildning
Om kulturvetenskapliga perspektiv på UFO-fenomenet och ufologin som social rörelse. Föredraget utgör en presentation av UFO som modern folklore och ett idémotiv som återges och tolkas i religiösa och konspirationsteoretiska berättelser.  En historisk översikt över hur UFO-fenomenet uppstår i en given historisk kontext, för att sedan utvecklas och ta nya former allteftersom människor och samhället förändras. Nedslag görs i aktuella kulturvetenskapliga analyser av den ufologiska miljön, med tyngdpunkt i UFO-fenomenets roll i nyreligiösa och konspirationsteoretiska sammanhang.

Cristoffer Olsson arbetar på sin kandidatuppsats i Idéhistoria vid Linköpings universitet och har vid ett flertal tillfällen intresserat sig för ufologin utifrån historiska och religionsvetenskapliga perspektiv."

Källa, föreläsningar på Kulturnatten i Norrköping 24 september 2011:

https://kampuskultur2011.wordpress.com/forelasningar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.