"Begäran om belägg för dina slutsatser om sekretess vid Bibliotekshögskolan
John Doe
Ons 2021-02-03 17:48
HLF vill tacka dig Åsa för att du svarar. Emellertid ser vi varken belägg eller bevis för något av det du säger.
Om en student ska klara sin inlämningsuppgift vet du inte på förhand om HLF kunde ha gjort skillnad på om studenten klarat uppgiften eller inte, fått godkänt eller icke godkänt..
Du påstår att Högskolan i Borås personal exponerats på HLF:s hemsida. Men var är bevisen eller beläggen för att detta skulle ha lett till men för personalen? Har de missat någon forskartjänst, haltar de eller ligger vaken om nätterna? Fram med belägg för att exponeringen leder till men, tack!
Tvärtom ska personalen vara stolt över att den påstått att intervjupersonen i studentens uppsats ljuger, samt att detta framgått av HLF:s hemsida. När vi presenterade dessa uppgifter har inte personalen sagt att våra uppgifter är inkorrekta. Det betyder att det vi skrivit varit sant och vi tog inte bort uppgiften för att den är relevant. Det står även vilken skolledare som uttalat detta så att uppgiften kan kontrolleras. Vi förutsätter att er skolledare inte blivit nerringd eller behövt sjukskriva sig. Om HB lämnar ut belägg för att skolledaren eller annan personal lidit men kan vi ta bort uppgifterna. Hittills finns inga sådana belägg, även efter att du erbjudits möjlighet. Denna skolledare lovade HLF att ge oss namnet på studenten så att vi själv kunde kontakta. Löftet bröts och vi lovade ta bort uppgiften om hon höll sitt löfte, vilket hon ej gjorde.
Som vi kunnat se av de handlingar som offentliggjorts beror i stället er personals reaktion på hot ni mottagit från UFO-Sverige om att dras in i en härva. Då får ni ta det med UFO-Sverige och inte påstå att någon i personalen kan lida men som ni ej bevisat.
Hur studenten mottagit uppgifterna är mer trovärdigt. Men varför lämnade skolledaren inte ut kontaktuppgifterna till oss så hade studenten först av alla hört hur ofarligt HLF är. I stället hann både UFO-Sverige och personalen på HB före med sin version innan studenten hann bilda sig en egen uppfattning. Du påstår att studenten har en viss upplevelse av situationen. Varför lät ni inte oss tala med studenten först när den inte hade någon inställning alls? En vuxen människa som studenten är hade kunnat avvisa oss i telefon eller mejl om den ej velat tala med oss? Det du påstår att studenten upplevde situationen kan vara sant efter påverkan från personal som UFO-Sverige skrämt upp och såsom UFO-Sverige själv skrämt upp studenten. Men det är fortfarande varken något belägg eller bevis du kommer med, för vi kan inte kontrollera din andrahandsuppgift. Hur vet vi i HLF att det du skriver om hur studenten upplever eller upplevde situationen är sant? Vi har inte sett något text om det eller hört något om det. Har studenten verkligen sagt att den kan lida men? Var står det? Hur vet någon att den kan lida men av att någon samtalar med den?
HB ska vara mycket tacksamma för att HLF redan tidigt upplyste er så att ni kom underfund med att den ena intervjupersonen ljög. Den personen hoppas vi ej är med som intervjuperson i uppsatsen. Annars har ni med en person i uppsatsen som ljuger om uppsatsen. Har ni gått vidare på detta vis, så har HB gjort sämre ifrån sig efter att ni stängde av HLF från möjlighet att informera än om skolledaren hållit sitt löfte att ge oss studentens namn.
Du har fortfarande möjlighet att ta fram belägg eller bevis för dina påståenden. För du måste hålla med om väl, att några bevis eller belägg för dina påståenden har du inte redovisat nu heller?
/Historielärarföreningen
Från: Åsa Dryselius <asa.dryselius@hb.se>
Skickat: den 3 februari 2021 08:00
Ämne: Sv: Begäran om belägg för dina slutsatser om sekretess vid Bibliotekshögskolan
Du har i e-post inkommen till Högskolan i Borås den 31 januari 2021 begärt att högskolan ska lämna belägg för beslut riktad mot Historielärarföreningen i ärende rörande utlämnade av namn och kontaktuppgifter för en student vid högskolan. I skrivelsen framförs vidare du upplever att högskolan ska ha lämnat divergerande motivering för att ej lämna ut uppgifterna till Historielärarföreningen genom att dels hänvisa till påverkan på studentens betyg, dels för risk för exponering av uppgifterna på historielärarföreningens hemsida.
Högskolan fattade beslut den 8 oktober 2020 att inte lämna ut uppgiften till Historielärarföreningen med hänvisning till 23 kap. 5 § offentlighets- och sekretesslagen. I samband med den inkomna begäran bifogades en länk till Historielärarföreningens hemsida. I denna blogg exponerades bland annat de namn och kontaktuppgifter på anställda som högskolan tidigare har lämnat ut. Högskolan fann det troligt att namn och kontaktuppgifter på studenten ifråga också kunde komma att exponeras på hemsidan. Högskolan bedömde därmed att det finns särskild anledning anta att den enskilde studenten kan antas komma lida men om uppgifter om namn och kontaktuppgifter röjdes i detta sammanhang. Utgångspunkt för högskolans bedömning av om men förelåg var den berörda personens - studenten i detta fall - upplevelse av situationen.
Högskolan har inte i ett formellt myndighetsbeslut riktad till Historielärarföreningen rörande begäran om allmän handling visande students namn och kontaktuppgifter hänvisat till påverkan på betyg. Högskolan har dock i e-post daterad den 19 oktober 2020 besvarat ett e-postmeddelande från Historielärarföreningen inkommet den 16 oktober 2020. I e-postmeddelandet från den 16 oktober 2020 framförde Historielärarföreningen en önskan om komma i kontakt med studenten för att lämna upplysningar och råd som skulle kunna förbättra studentens examinationsuppgift, att det skulle gagna det vetenskapliga värdet i uppgiften om studenten hade möjlighet att kontakta föreningen och förstå vad som skett bakom kulisserna, men framför allt att föreningen kunde ge råd i studentens skrivande. I samband med detta uppgavs även att föreningen inte hade uppgift om studenten kände till föreningen. Högskolan lämnade med anledning av detta e-postmeddelande information om att den aktuella examinerade uppgiften endast avsåg att undersöka en, av studenten, vald användargrupps informationsbehov. Vare sig sakfrågan, vilken användargrupp som valdes eller vilket informationsbehov som undersöktes var av betydelse för examinators betygsbeslut. Högskolan informerade även vid detta tillfälle om att studenten i fråga var medveten om föreningens hemsida.
HÖGSKOLAN I BORÅS
Åsa Dryselius
Jurist
>>> John Doe <historielararforeningen@outlook.com> 2021-01-31 15:52 >>>
Du har på två olika vis tagit fram underlag för beslut om sekretess för vilken student som skrivit uppsats om UFO-Sveriges fältundersökare på Högskolan i Borås.
Ena gången fick Historielärarföreningen inte ut namnet för att det inte skulle kunna påverka studentens betyg, men han kunde lida men av att exponeras på HLF:s sida.
När uppsatsen var helt klar och examinerats fick HLF inte heller ut namnet för att studenten kunde lida men om han exponerades på HLF:s hemsida.
Det må hända att du som högskolejurist tagit korrekta beslut juridiskt. Det må också hända att du inte behöver motivera. Men HLF vill nu i efterhand att du tar fram belägg för dina påståenden som vi anser vara påhittade. Om du får lov att avstå från att svara så har du inte redovisat ett enda belägg.
Om du vägrar svara så ser vi det som att du inte har några belägg alls utan hittat på allt.
Om du svarar vilka belägg du haft för att studenten kan lida men i dessa två fall, så har HLF en möjlighet att förstå vad du menar. Annars är dina underlag obegripliga och kan varken granskas eller ifrågasättas. Och det finns inga belägg för att det du säger är sant eller baserar sig på fakta.
Vi i HLF förväntar oss ett skyndsamt svar.
Vår e-post:
Vår hemsida med kontaktuppgifter:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.