onsdag 24 juni 2020

Historielärarföreningens ordförandes rektor har gått bort


I dagens Sydsvenska Dagbladet onsdag 24 juni 2020 på familjesidan 31 i del A, står en tragisk nyhet att läsa. Under minnesord berättas att Gunnar Bergendal gått bort. Det var dock ett tag sedan eftersom minnesord publicerats digitalt i Sydsvenskan redan 28 maj 2020:

https://www.sydsvenskan.se/2020-05-28/minnesord-om-gunnar-bergendal

Gunnar Bergendal var under 22 år rektor för Lärarhögskolan i Malmö mellan åren 1973 och 1995. Då utbildades Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm. Bergendal hörde talas om Nordholm och begärde ett möte med honom. Nordholm kom dock aldrig till mötet på grund av en tentamen i historia. Ett brev med avbokning och förklaring lades av Thomas Nordholm på Gunnar Bergendals skrivbordsstol. Hans tjänsterum var nämligen olåst när han var på lunch.

Idag ångrar Nordholm att han inte personligen hann träffa rektor Bergendal. Det hade säkert blivit ett spännande möte. Precis som hans forna kollegor skriver i minnesordet kommunicerade Bergendal genom Lärarhögskolans interna tidskrift Forum för debatt och information. Alltid med bildade och klarsynta filosofiska tankar. Nordholm hade sett fram emot ett filosofiskt samtal med Lärarhögskolans rektor Gunnar Bergendal, men det stannade vid korta filosofiska reflektioner i avbokningsbrevet. Tack ändå för din långa gärning Gunnar!

För övrigt refuserades Nordholms egen insändare som student i tidskriften Forum för debatt och information. Redaktionen meddelade att Nordholms filosofiska antaganden var alltför hårdnackade även om de var stringenta. Lite nedslagen berättade Nordholm detta för sin pedagogiklärare på väg mot Lärarhögskolans matsal. Då sken pedagogikläraren upp och utbrast att det närmast är en merit att bli refuserad av den tidskriften. Det var ytterst få som tidskriften inte vågade publicera. Pedagogikläraren såg stolt ut över sin student Nordholm. Några år senare hjälpte Nordholm pedagogikläraren mot ett orättfärdigt drev hann utsatts för och skrev ett försvarande brev till hans chef.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.