torsdag 11 juni 2020

Regeringskansliet antecknade om UFO-Sverige och Rymdstyrelsen


Kanslirådet Mattias Jennerholm på utbildningsdepartementet samtalade onsdag 10 juni 2020 med Historielärarföreningen. Rymdstyrelsen är en myndighet underställd utbildningsdepartementet. På Rymdstyrelsen återfinns 12 sökträffar om ufo. En hel del av dessa handlar om sekten UFO-Sverige. Första träffen är direkt reklam för en fältundersökarkurs för flera tusen kronor där ingen någonsin hittat ett enda bevis för ufo. Häftet deltagarna köper utlovar att kursen kommer att förändra deras liv. Jennerholm antecknade när han förstod vad saken gällde. Är det lämpligt eller får det förekomma reklam för en ovetenskaplig förening som Riksorganisationen UFO-Sverige på en myndighets hemsida? Jennerholm svarar att det är myndighetens ansvar. Historielärarföreningen svarar att Rymdstyrelsen fått flera månader på sig att tänka över och eventuellt ändra. Generaldirektören försvårade när hon först nekade Historielärarföreningen att få reda på vem som ansvarade för hemsidan. Det visade sig vara kommunikationsansvarige, som inte berättade om sin personliga vänskap med UFO-Sveriges styrelsemedlem. Eller varför det lagts ut reklam för vännens föreläsningar på myndighetens hemsida.

Jennerholm antecknar allt och mer som inte redovisas här. Vänd er till Jennerholm om ni vill se vad han skrivit. Han och utbildningsdepartementet besöker regelbundet myndigheterna. När de besöker Rymdstyrelsen kan det hända att frågan tas upp om personkopplingarna, reklamen och ovetenskapligheten. Inget utlovas. Först måste i så fall Rymdstyrelsen få ge sin version. Därefter en jämförelse. Historielärarföreningen ska få återkomma till Jennerholm om vad som hänt samt om åtgärder vidtagits av Rymdstyrelsen. Generaldirektören och kommunikationsansvarige på Rymdstyrelsen kommer nu att få denna bloggpost som mejl av Historielärarföreningen.

De avgör själv om de vidtar åtgärder nu. Eller om de vill vänta tills utbildningsdepartementet besöker dem. Vidtas inga åtgärder kommer Historielärarföreningen att kontakta utbildningsutskottets ledamöter och hjälpa dem att ställa frågor om vilka åtgärder utbildningsministern kommer att vidta för att myndighetssidor inte ska användas till att sprida reklam och tjäna pengar åt vidskepliga sekter för att någon på myndigheten har personband till en frontfigur.

Välj själva hur ni vill ha det! Åtgärd nu, när departementet besöker eller frågor i riksdagen. Kanske är Historielärarföreningen inte så snäll att den väntar på slöfockarna i Rymdstyrelsen eller att utbildningsdepartementet ska få tid. Kanske kontaktar Historielärarföreningen snabbt utbildningsutskottet, för att inte vidskepligheten ska tillåtas göra skada i en myndighet som ska vara utbildande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.