onsdag 24 juni 2020

Säkerhetspolisens Knut Nordholm



"Knut Nordholm
 …vad vi vet om honom"

 

"Han erövrade 10 svenska mästerskap och mötte kronprins Gustav Adolf i en sabelfäktningsfinal. Slutligen deltog Knut i Berlinolympiaden som aktiv och fick 1946 rundturens guldmedalj. Knut tjänstgjorde på Säkerhetspolisen under kriget och var hårt engagerad i hjälpverksamheten i samarbete med tullare, motståndsrörelsen och en studentorganisation."

"Knut jobbade mycket med kollegan Knut Nilsson De var vid ett tillfälle över i det ockuperade Köpenhamn för att hämta en större summa pengar, som förvarades i en köksugn. Gestapo stormade in i lägenheten genom huvudingången medan Knut och Knut slank ut genom köksingången med pengarna. Senare har det konstaterats att Gestapo hade upprättat en dossier på Knut m fl."

"Bos mor berättade att Signe hade en mindre ledningscentral där med många telefonsamtal och hemliga meddelande då inte Knut var hemma. Sommaren 1943 var det nära att tyskarna skulle ockupera Sverige. Knut hade hög beredskap med packad väska och kunde försvinna snabbt, om tysken kom, eftersom han hade en dödsdom hängande över sig."

"När freden utbrutit blev Knut ihågkommen och fick kung Christian X:s frihetsmedalj och Röda korsets medalj för sina insatser. I Israel står ett planterat träd med Knuts namn, som hedersbetygelse för hans hjälpande insatser för de judiska flyktingarna under kriget."

"1950 utredde landsfogden Alf Eliasson   mordet på Jane Horney (hette hon verkligen så?) Knut hade berättat för sin Signe att det var en dansk student som dödat henne."



Källa, Skånepolisen Sport & Fritid  nummer 4 år 2013 sidorna 10 och 11:

https://skanepolisen.se/wp-content/uploads/2013/06/SKP_4-13_low.pdf
 
 
 

 


"Richard Hansen advokat Malmö
Premiär för ny dansk film om ockupationen av Danmark under andra världskriget De fem åren / De fem aar 1955
Richard Hansen – Nils Ekström – Knut Nordholm"


Källa, Bilder i Syd:
https://bilderisyd.se/produkt/jb180712007/


Bild på Knut Nordholm hos Sveriges Olympiska kommitté:
https://sok.se/idrottare/idrottare/k/knut-nordholm.html

 
"Fäktning 1951
Malmöpolisens Gymnastik – och Idrottsförening hade i dag anordnat fäkttävlingar i polishusets gymnastiksal. Tre lag deltar i tävlingarna och dessa är sammansatta av idel ytterst renommerade fäktare. Förutom ett femmannalag från Malmöpolisen deltar det danska landslaget och en kombination från olika Stockholmsklubbar.
På bilden ser vi Malmöesset Knut Nordholm flankerad av danskarna Herlus Frey och Paul Theisen"


Källa, Bilder i Syd:
https://bilderisyd.se/produkt/hammer2-3/

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 





 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.