söndag 21 juni 2020

Jane Horney, Jørgen Winkel och SÄPO


"Därefter återvänder Max Weiss till Malmö. Ännu återstår saker ordna. Bl.a. transporter ifrån Malmö till Höganäs på kvällen samt att ge den utsedde likvidatorn, Hjalmar Ravnbo, den pistol med vilken han ska skjuta Jane Horney. 

Under tiden har en överkonstapel Nordholm i Malmö fått reda på att Jane Horney befinner sig på Grand Hotel. Han känner till beskyllningarna emot henne och vet att hon svävar i livsfara där. Samtidigt har han ett horn i sidan på Jane. Anledningen är att han vid något tillfälle varnat en dansk för henne, vilket denne sedan talat om för Jane. Hon klagar då hos sin poliskontakt i Stockholm på att Nordholm brutit emot tystnadsplikten, vilket också var fallet. Nordholm anländer därför till Grand Hotel och varnar ”Studenterne”, bl.a. Arne Sejr, för att företa sig något emot henne på svensk mark. Annars skulle det stå dem dyrt." 

Källa, Göran Persson 20 oktober 2017:

https://pilgrimsyoga.com/onewebmedia/Vem%20var%20m%C3%A4nniskan%20Jane%20Horney%20-%20en%20sammanfattning.pdf


"I polisprotokollet kan vi läsa: ”…att Rohof vid ett par sammanträffanden med sina förbindelser inom den danska motståndsrörelsen och med ett par av dem som deltagit i aktionen mot Jane Horney fått bekräftat riktigheten av den av honom och Stenander förut lämnade uppgiften, att polisintendent Göte Friberg och överkonstapel Palm i Helsingborg, samt överkonstapel Knut Nordholm i Malmö var för sig tagit del av aktionen. Han hade också fått bekräftat att överstelöjtnant Schou vid det danska försvarets underrättelseväsen tagit aktiv del i förberedelserna för aktionen mot Jane Horney”."

"Carl Palm och Göte Friberg, under kriget medaljerade av tyskarna, är båda döda. Båda förhördes ingående efter kriget om den påstådda delaktigheten i aktionen på stranden i Laröd. Båda nekade. Däremot hävdar vittnen att både Göte Friberg och Knut Nordholm var närvarande på Grand Hotell vid planeringen av mordet. Göte Friberg ska då ha förklarat att han ska sluta ögonen om danskarna garanterar att likvideringen inte sker på svenskt territorium. Det lovar danskarna."

Källa, författaren och politikern Rolf K Nilssons blogg 8 juli 2018 om sin bok Mellan Röda stjärnan och Hakkorset:

https://rolfknilssonmyblog.wordpress.com/2018/07/08/100-ar-sedan-jane-horney-foddes/




LänspolisenMalmö (Jane Horney). Interview med kriminaloverbetjent Knut Nordholm angJane HorneyArtikel om Jane HorneySøndags BTNr2 1980.

Erik Nørgaard - 2017 - ‎Biography & Autobiography
Schou tilføjer: »Nordholmder spillede en betydningsfuld rolle for de svensk-danske kontakter på Skånekysten, måtte have haft en vigtig grund til at advare«


Erik Nørgaard - 2017 - ‎Biography & Autobiography
Jeg fik så oplyst, at Jørgen Winkel sad i en lejr i Diö i det sydlige Sverige. ... »at den svenske kriminalpolitimand Knut Nordholm udtrykkeligt havde forbudt Winkel 



Erik Nørgaard - 2017 - ‎Biography & Autobiography
... intendanten, at Jane Horney arbejdede for SÄPO, men i første omgang drejede det sig om klagen over Knut Nordholm i Malmø, og det blev omtalt i to P.M.'er



Här kan du läsa om boken:

Jane Horney

Av Erik Nørgaard

"Ved daggry den 20. januar 1945 blev den 26-årige svenske kvinde Jane Horney likvideret med to nakkeskud om bord på fiskekutteren Tärnan i Kattegat ved indsejlingen til Øresund, mens hun spejdede efter et kontaktskib, der skulle føre hende det sidste stykke ad en illegal rute til Danmark.


Hun vidste ikke, at kontaktskibet aldrig havde eksisteret.


Manden, der affyrede de dræbende skud, var den næstkommanderende i Studenternes Efterretningstjeneste Hjalmar Ravnbo. Han handlede i god tro. Han følte sig overbevist om, at hun var tysk spion og stikker – og dermed en alvorlig risiko for den danske modstandsbevægelse."



Källa:
https://www.adlibris.com/se/bok/jane-horney-9788711886823

https://www.ltz.se/artikel/jane-horney-jagad-spion-i-harjedalen

"De brittiska flygarna överlämnades sedan till överkonstapel Knut Nordholm och kommissarie Rickard Hansen vid polisen i Malmö, som försåg flygarna med identitetshandlingar och tågbiljetter till Stockholm, där de kunde återvända till England med det brittiska kurirplanet. Då Nordholm och Hansen på grund av semester, ledighet eller kommenderingar inte kunde ta hand om flygarna ersattes dessa av poliserna Hedman och Davidsson. Efter kriget fick de 10 tullarna och några poliser den danska frihetsmedaljen som delades ut på Malmö Rådhus. Därefter inbjöds medaljörerna till ett danskt krigsfartyg för resa till Köpenhamn och Marienlyst med middag och övernattning. På middagen deltog det danska statsrådet Möller."

"Bo Ahlfors med foto på Knut Nordholms premiering, där han mottager frihetsrörelsens armbindel."

Källa, Skånepolisen Sport & Fritid nummer 4 år 2013:
https://skanepolisen.se/wp-content/uploads/2013/06/SKP_4-13_low.pdf

Bild:
"H.K.H. Prins Gustaf Adolf förstepristagare och kriminalkonstapel Knut Nordholm andrepristagare vid SM i sabelfäktning 1937." 

Källa, Skånepolisen Sport & Fritid 4-2016:
https://skanepolisen.se/wp-content/uploads/SKP_4-16_low_ny.pdf



"– Regeringen godkände det och frågan dog. Men efter ett tag kom frågan upp igen, vilket resulterade i att landsfogden i Malmöhus, Alf Eliasson, tog upp fallet på nytt. Han gjorde en grundlig undersökning och intervjuade alla inblandade som man kunde få tag på. Då fick man en bild av vad som hade hänt och vem Jane Horney hade umgåtts med. Det hela var mycket komplext, säger Jan-Eric Bruun.

I artikeln "Jane Horney – kvinnan som försvann" får man veta att utredningen blev 500 sidor lång och överlämnades den 4 juli 1957 till kung Gustaf VI Adolf."

Källa, Expressen 26 december 2017:
https://www.expressen.se/kvallsposten/svenska-jane-horney-skots-till-dods-pa-havet/

Tore Pryser som var professor i historia skriver i denna bok om Jane Horney:

https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789127117419/partner/smakprov

C-uppsats i historia vid Lunds universitet om Jane Horney:

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2174233&fileOId=2174237





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.