torsdag 21 april 2022

Journaliststudent säger att han inte undersökte uppgiften från ufo-arkivets ordförande

 


Tisdag 19 april 2022 når Historielärarföreningen Erland Edberg. Han studerar journalistik vid Stockholms universitet. Edberg bekräftar att han haft kontakt med ufo-arkivets ordförande som är vice ordförande i UFO-Sverige och journalist på Dagens Nyheter. Kontakten efter den färdigskrivna artikeln gällde bland annat åldern på intervjukällan som ufo-arkivets ordförande framförde åsikter om, gällande sig själv. Edberg säger till Historielärarföreningen att han inte tänkte så mycket på det utan bara ändrade. Han ursäktar sig med att han inte är journalist utan bara student. Det var en studieuppgift bara att skriva artikeln, säger Edberg till HLF.

Edberg klarar inte av att ange hur gammal ufo-arkivets ordförande var 11 april 2022 då artikeln publicerades. Han visar inget intresse för att undersöka faktauppgiften. Han signalerar flera gånger att det inte betyder något för honom. Edberg har bråttom. Edberg undrar om Historielärarföreningen finns. HLF frågar Edberg hur han menar. Edberg vill inte svara.

HLF frågade Edberg om han litade på att uppgiften skulle eller borde ändras när han talade med ufo-arkivets ordförande. Edberg tänkte inte på det, svarar han. Edberg lägger liten tyngd på sin artikel, som om det inte spelar någon roll.

Edberg säger att han aldrig träffat studierektorn som är ansvarig för ärendet om hans artikel i Läget. Några gånger påpekar Edberg att han inte minns hur det låg till med hans artikel.

HLF frågade Edberg varför han ändrade från en korrekt skriven uppgift om intervjukällans ålder till en felaktig. Han hade ju först letat upp korrekt ålder. Efter kontakt med ufo-arkivets ordförande och hans synpunkter ändrades åldern till en felaktig uppgift. Edberg får frågan om han inte blev misstänksam mot vad han tidigare kontrollerat och fått fram som fakta ställt mot vad ufo-arkivets ordförande ville ha för fakta. Varför litade han mer på ufo-arkivets ordförande än sig själv när det gäller enkel fakta? Edberg kan inte svara på varför han inte ifrågasatte. Han verkar inte bry sig.


I artikeln syns att den är uppdaterad av någon så sent som klockan 23:32 på natten: 


Uppdaterad 
Publicerad 


Läs bakgrunden här:


Historielärarföreningen: Studierektor i journalistik vid Stockholms universitet fastslår att fel uppgift om ufo-arkivets ordförande ska råda (historielararna.blogspot.com)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.