onsdag 27 april 2022

Docent i historia påstår att studenterna inte imponerats av UFO-Sveriges arkiv

 


Det berättar Reine Rydén tisdag 26 april 2022. Han är docent i historia vid Uppsala universitet. Reine är handledare till två studenter vid Uppsala universitet. De två kvinnorna skriver uppsats om UFO-Sveriges arkiv AFU i Norrköping. Reine berättar för Historielärarföreningen att de två studenterna inte imponerats av arkivet. Studenterna sa till sin handledare Reine att det var väldigt få personer som besökte arkivet.

Det var betungande för studenterna att få information om hur bluffarkivet egentligen fungerar, påstår Reine. Till och med Reine själv tyckte det var jobbigt att ta in all information om skojerierna arkivet står för.

Reine säger att studenterna vänt sig till ufo-arkivets ordförande som är journalist på tidningen Dagens Nyheter. Det har i samband med detta kommit fram att AFU skulle ha en konflikt med den som avslöjat arkivets pengarullning och alkoholresor för att samla böcker.

De två studenternas uppsats kommer att publiceras i DiVA säger Reine. Han lovar att uppsatsen inte blir någon okritisk hyllning till ufo-arkivet. Det är endast katalogiseringen och arkiveringen studenterna är intresserade av.

Reine säger att det varit jobbigt för studenterna att bli kontaktade. Reine ljuger. Bara en av studenterna har kontaktats. Reine har själv talat med de två studenterna om kritiken som framförts mot AFU.

Reine säger att det är fritt fram för AFU:s ordförande att skriva vad han vill om uppsatsen, om han så vill skryta om den och utnyttja Uppsala universitets renommé. Reine kan inte stoppa honom. Historielärarföreningen kontrar att vi kommer att granska den färdiga uppsatsen och kritisera den om den på något vis okritiskt hyllar bluffarkivet.

En av studenterna avslöjar för Historielärarföreningen att AFU:s ordförande tar stor plats, trots att de två studenterna egentligen var där för att träffa främst de som arkiverar böckerna och inte AFU:s ordförande.

Studenten säger till HLF att det var intressant att ta del av alla avslöjanden som vi gjort om ufo-arkivet.

Flera gånger säger hon att det där inte var bra, när hon hör om skojerierna AFU sysslar med.

Reine Rydén kom för en tid sedan överens med Historielärarföreningen, att ta upp med studenterna om det fanns något i kritiken mot AFU som kunde vara relevant för deras uppsats. Främst när det gäller att arkivet håller på sin inlåsta information i stället för att dela med sig till andra intresserade, som exempelvis vill ha tag i kontaktpersoner och höra deras versioner i första hand, i stället för UFO-Sveriges bortförklaringar. Reine höll sitt ord. Han säger att han och studenterna inte orkar mer och inte vill kontaktas mer. HLF svarar att vi inte lägger oss i studenternas uppsats, utan litar på Reines ord om att uppsatsen blir objektiv och handlar om arkiveringen utan att berömma arkivet. Reine svarar att även om studenten fann det jobbigt att höra HLF:s kritik mot AFU, så tyckte hon också att det HLF avslöjat om AFU var intressant. HLF tackar studenten och Reine för att det HLF framför om AFU är intressant.

Här har vi Reine Rydén, som svarade med en stor suck när HLF återkom för att höra hur det gått när han kontaktat studenterna. HLF hoppas att Reine tar det lugnt i någon vilstol nu.

Reine Rydén - Uppsala universitet (uu.se)

Slutsatsen från HLF är att både studenterna och Reine insett att det är något skumt när världens största ufo-arkiv knappt har några besökare. Ufo-arkivets ordförande har inte vågat kontakta Reine vare sig i mejl eller per telefon om kritiken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.